Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerckebosch: Koetshuis in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Arnhemse Bovenweg 31 B
3708AA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Kerckebosch: Koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 2 Het aan de Arnhemse bovenweg gelegen KOETSHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met blauwe kruispannen, met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg. De voorgevel of westgevel is gemetseld in kruisverband uit hergebruikte stenen. De gebruikte bakstenen in kloostermoppenformaat schijnen afkomstig te zijn van het afgebroken zestiende eeuwse kasteel Vredenburg te Utrecht. De voorgevel is symmetrisch van opzet en indeling en gemetseld in de vorm van een klokgevel met in- en uitzwenkende top. De middenpartij en de vleugels worden gescheiden door geblokte lisenen. De top wordt bekroond door bollen en leeuwen uitgevoerd in hardsteen. In het midden op de begane grond bevinden zich twee getoogde dubbele houten staldeuren voorzien van panelen en staande ovalen vensters met een roedenverdeling. De profielomlijstingen naast de deuren zijn voorzien van natuurstenen blokken. Erboven op de verdieping bevinden zich twee kruiskozijnen met ruitvormige glas-in-lood bovenlichten. Ertussen bevinden zich een lantaarn, een cartouche en twee muurankers. In de top van de gevel is een gevelsteen ingemetseld met de voorstelling van de apostel Marcus. Ter weerszijden van de lisenen bevinden zich deuren, die iets kleiner zijn dan de middelste twee. Waardering complexonderdeel 2 Het koetshuis behorend bij landhuis 't Kerckebosch is architectonische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis in historiserende stijl met bewaard gebleven ornamentiek, voorts is het koetshuis van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een de individualistische opvattingen van de opdrachtgever, jonkheer De Geer. De ensemblewaarde ligt in de combinatie met het eveneens beschermenswaardige hoofdgebouw `t Kerckebosch' en de bosrijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510242
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerckebosch: Koetshuis in Zeist

Kerckebosch

Arnhemse Bovenweg 31a
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het op ruime afstand en schuin ten opzichte van de Arnhemse bovenweg gelegen LANDHUIS is opgetrokken op een..

Landgoed De Breul: koetshuis

Driebergseweg 17A
Zeist
KOETSHUIS. Langwerpig gebroken wit gepleisterd, drie delen of traveeën breed koetshuis uit ca. 1900, bestaande uit twee verdiepingen, overk..

Landgoed De Breul: hekpijlers

Driebergseweg 17
Zeist
STENEN HEKPIJLERS. Twee bakstenen hekpijlers met blokmotief, staande aan de ingang van De Breul, even ten noordwesten van de zuidhoek van he..

Landgoed De Breul: hekpijlers

Driebergseweg 17
Zeist
STENEN HEKPIJLERS. Twee bakstenen hekpijlers met blokmotief aan de ingang van De Breul, in de westhoek van het park aan de Driebergseweg. I..

Landgoed De Breul: landhuis

Driebergseweg 17
Zeist
HOOFDGEBOUW. Ten dele onderkelderd huis op polyform grondplan, de op souterrain-niveau geplaatste ingang aan achterzijde (NO-zijde), met twe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerckebosch: Koetshuis in Zeist

Foto's (4)