Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog Beek en Royen in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Driebergseweg 1 a
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1835


Beschrijving van Hoog Beek en Royen

Omschrijving complexonderdeel 4 Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHUIS met witbepleisterde gevels op rechthoekige plattegrond. Het koetshuis heeft één bouwlaag onder een met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de weg staat. De voor- of westgevel bevat in een drietal met aanzetstenen gekoppelde rondboog-spaarvelden de dubbele toegangsdeuren. Boven de linker deur bevindt zich een rondboogvenster en boven de middelste deur een klein Serliana-venster. In de rechter spaarveld is de dubbele deur ten behoeve van de hieronder genoemde aanpassing tot woning, vervangen door een driedelig venster met het oorspronkelijke ronde venster erboven. Onder de nok een dergelijk rond venster en een hijsbalk. De achtergevel heeft een identieke indeling van drie gekoppelde rondboog-spaarvelden, waarvan de linker twee een rond venster met spinnekop-roedenindeling hebben. In het rechter spaarveld is het ronde venster dichtgezet. In 1906 is de rechter zijgevel van het koetshuis gewijzigd ten behoeve voor een woning. Deze gevel bevat van links naar rechts twee T-vensters, een deur met bovenlicht, een T-venster en een T-venster met deur en bovenlicht. In het dakschild zijn drie dakkapellen met zadeldakjes aangebracht. De linker zijgevel is wat de indeling betreft nog origineel en bezit twee achtruits dubbele deuren. Waardering complexonderdeel 4 Het koetshuis van Hoog Beek en Royen is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een midden 19de eeuws bijgebouw, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. Tevens van ensemblewaarde als oorspronkelijk onderdeel van de buitenplaats Hoog Beek en Royen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510236
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoog Beek en Royen in Zeist

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het witbepleisterde LANDHUIS is op een verhoging gelegen en heeft de voorgevel gericht op de Driebergseweg...

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Het historische PARK van Hoog Beek en Royen is waarschijnlijk tussen 1825 en 1832 in landschappelijke stijl..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Voor het koetshuis aan de Driebergseweg gelegen SPEELHUISJE, van het hoofdgebouw gescheiden door een vierta..

Oranjerie behorende bij het huis beek en rooyen

Driebergseweg 2
Zeist
ORANGERIE behorende bij het Huis Beek en Rooyen.

Rechthoekig huis met lijstgevel

2e Dorpsstraat 58
Zeist
Het PAND ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan het uit laatst der 18e eeuw daterende eenvoudige rechthoekige huis met lijstgevel.

Kaart & Routeplanner