Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog Beek en Royen in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Driebergseweg 1
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1895


Beschrijving van Hoog Beek en Royen

Omschrijving complexonderdeel 3 Voor het koetshuis aan de Driebergseweg gelegen SPEELHUISJE, van het hoofdgebouw gescheiden door een viertal beuken en een rododendrongroep en bestaande uit een bouwlaag onder overstekend zadeldak, gedekt met blauwe Hollandse pannen en voorzien van een schoorsteen op het achterste nokeind. De topgevel aan de voorzijde is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een deelbare deur met bovenlicht, geflankeerd door een zesruits stolpvenster met tweeruits bovenlicht en halve luiken. Boven de deur een overhoeks geplaats vierkant venster voorzien van een luik. Onder het linker venster een rood granieten, onregelmatig omrande gevelsteen met de gedeeltelijk leesbare tekst: `Steen van den ouden Slotberg bij Baden ... Hier geplaatst anno 1835 door P:C:J:A:C:A:H:M:J: Voombergh'. Kennelijk een steen die op een van de buitenlandse reizen is meegenomen en door Voomberghs kinderen (initialen) in hun huisje is geplaatst. De linker zijgevel bevat een idem venster. Beide overige gevels zijn blind. Het interieur bezit een schouw tegen de achtergevel en de wanden zijn bekleed met witte en mangaankleurige tegels. Waardering complexonderdeel 3 Het speelhuisje van Hoog Beek en Royen is van cultuurhistorische waarde als goed en nog gaaf voorbeeld van een bijzonder bijgebouw. Tevens is het speelhuisje van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Hoog Beek en Royen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoog Beek en Royen in Zeist

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het witbepleisterde LANDHUIS is op een verhoging gelegen en heeft de voorgevel gericht op de Driebergseweg...

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Het historische PARK van Hoog Beek en Royen is waarschijnlijk tussen 1825 en 1832 in landschappelijke stijl..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1a
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 4 Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHU..

Oranjerie behorende bij het huis beek en rooyen

Driebergseweg 2
Zeist
ORANGERIE behorende bij het Huis Beek en Rooyen.

Rechthoekig huis met lijstgevel

2e Dorpsstraat 58
Zeist
Het PAND ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan het uit laatst der 18e eeuw daterende eenvoudige rechthoekige huis met lijstgevel.

Kaart & Routeplanner