Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog Beek en Royen in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Driebergseweg 1
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1824


Beschrijving van Hoog Beek en Royen

Omschrijving complexonderdeel 1 Het witbepleisterde LANDHUIS is op een verhoging gelegen en heeft de voorgevel gericht op de Driebergseweg. Het pand bezit een kruisvormige plattegrond en bestaat uit een sousterrain en twee bouwlagen onder een afgeplat met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak, waarvan de nokken voorzien zijn van een omlopende baluster-borstwering. De symmetrische voorgevel is drie vensterassen breed en heeft een middenrisaliet. In de begane grond bevinden zich drie achtruits dubbele deuren, waarvan de middelste, in het risaliet, omlijst wordt door een kroonlijst en pilasters met bladconsoles onder een balkon met ijzeren hekwerk. Een achtruits dubbele deur geeft toegang tot het balkon. Het risaliet wordt in de verdieping geflankeerd door een zesruits schuifvenster. De zijgevels van het middenrisaliet bevatten beide een achtruits dubbele deur op de begane grond en een zesruits schuifvenster erboven. In het dakvlak zijn drie dakkapellen aangebracht. De achtergevel, waarin zich de ingang in het middenrisaliet bevindt, is identiek ingedeeld als de voorgevel, thans echter zonder balkon. De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld en bezit twee achtruits dubbele deuren en op de verdieping twee zesruits schuifvensters met een ovaal oeil de boeuf-venster ertusssen. De rechter zijgevel bezit op de begane grond links een achtruits dubbele deur en rechts een kleiner vierruits venster. Erboven twee zesruits schuifvensters en een dichtgezet ovaal oeil de boeuf-venster. Alle vensters, waarvan tijdens de restauratie de luiken zijn verwijderd, hebben een kroonlijstje. Het interieur bezit in het souterrain nog de gewelfde kelders, met name onder de hal bestaande uit troggewelven op gekantelde houten balken. De indeling is oorspronkelijk. Waardering complexonderdeel 1 Het landhuis van Hoog Beek en Royen is van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een sober witbepleisterd midden 19de eeuws landhuis in neoclassicistische traditie. Tevens is het landhuis van hoge ensemblewaarde vanwege de markante verhoogde ligging in een gaaf landschapspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoog Beek en Royen in Zeist

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 2 Het historische PARK van Hoog Beek en Royen is waarschijnlijk tussen 1825 en 1832 in landschappelijke stijl..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Voor het koetshuis aan de Driebergseweg gelegen SPEELHUISJE, van het hoofdgebouw gescheiden door een vierta..

Hoog Beek en Royen

Driebergseweg 1a
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 4 Een tegenover de rechter zijgevel (oost) van het hoofdgebouw en een weinig richting park gesitueerd KOETSHU..

Oranjerie behorende bij het huis beek en rooyen

Driebergseweg 2
Zeist
ORANGERIE behorende bij het Huis Beek en Rooyen.

Rechthoekig huis met lijstgevel

2e Dorpsstraat 58
Zeist
Het PAND ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan het uit laatst der 18e eeuw daterende eenvoudige rechthoekige huis met lijstgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)