Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenloods annex paardenstal in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 256
3734BS Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Wagenloods annex paardenstal

Omschrijving complexonderdeel 9 De in 1909 gebouwde WAGENLOODS ANNEX PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond heeft één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de Boerderijlaan. Praktisch alle vensteropeningen hebben getoogde strekken van geel verblendsteen. De lange gevelzijden zijn versierd met een bloktandlijst van rode baksteen en geel verblendsteen. De west- of voorgevel is zes vensterassen lang en heeft van links naar rechts twee opgeklampte deuren met bovenlicht, een getoogd stalvenster, een dubbele deur onder een houten latei, een getoogd stalvenster, een opgeklampte deur met bovenlicht en tot slot een dubbele deur. De achtergevel heeft negen vensterassen met van links naar rechts twee hoger geplaatste stalvensters, een lager geplaatst stalvenster, een dubbele deur conform de westgevel, drie stalvensters en een deur. De rechter zijgevel is vijf vensterassen breed en heeft vier grote, getoogde stalen vensters en rechts een liggend stalvenster. De top van de gevel is gedekt met kraaldelen die aan de onderzijde afgepunt zijn en op een houten sierlijst rusten. De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling van zeven assen met een op de middenas geplaatste deur, waarboven een dubbel zolderluik is geplaatst. Ter weerszijden van de deur bevinden zich drie stalvensters conform die in de voorgevel. De top van de zijgevel is conform de rechter zijgevel. De oorspronkelijke plattegrondindeling bestond uit een in het midden geplaatste wagenloods, waaraan de linkerzijde een paardenstal en een kleine kalverenstal grensde. Rechts van de wagenloods bevonden zich een ziekenstal en een werkplaats. Waardering complexonderdeel 9 De naast de boerderij gelegen wagenloods annex paardenstal is van cultuurhistorische waarde als één van de eerste gebouwen van de op de heide nabij Den Dolder gestichte Willem Arntz Hoeve, alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de W.A. Stichting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510231
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenloods annex paardenstal in Den Dolder

T-huisboerderij

Dolderseweg 256
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 8 T-HUISBOERDERIJ evenwijdig aan de oprijlaan (door de W.A. Stichting Boerderijlaan genoemd) gelegen op een n..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenloods annex paardenstal in Den Dolder