Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zusterhuis "Dimphna" in Den Dolder

Woonhuis

Dolderseweg 164 c
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1928
Architect: H.F. Mertens


Beschrijving van Zusterhuis "Dimphna"

Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd in de as van de Vijverhof en sluit het terrein visueel aan de linkerzijde af. Het heeft geen pendant aan de andere zijde, waar een pergola is neergezet. Dit zusterhuis heeft twee bouwlagen op een kleinere, rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok evenwijdig aan de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is symmetrisch. Om de gevelhoeken van de voorgevel aan de zuidzijde, is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. De gevel heeft in de eerste bouwlaag een monumentale ingangspartij op de middenas, bestaande uit een rondboogvormige portiek door zes rollagen omvat, waarin een teruggelegen deur/vensterpartij is geplaatst. De deur is gevat in een zwaar uitgevoerd rondboogvormig roedenvenster, die is opgebouwd uit elf stevige, afgeronde stijlen. De stroken zijn door middel van horizontale roeden onderverdeeld. Aan weerszijden van de ingangspartij zijn bloembakken gemetseld. Onder het dakoverstek bevindt zich een samengesteld strokenvenster met roedenindeling. De zijgevels, aan de west- en oostzijde, zijn identiek van opbouw, conform type A, alleen is aan deze zijde geen deur geplaatst, maar een inmiddels gewijzigd venster. De noordelijke achtergevel bestaat uit drie bouwlagen doordat een deel van de grond is weggegraven. Hier bevindt zich op de middenas de toegangsdeur tot de kelder. De deur wordt geflankeerd door een gekoppeld tweelichtsvenster. In de tweede en derde bouwlaag bevinden zich smalle strokenvensters. Waardering complexonderdeel 7 Het zusterhuis is van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de W.A. Stichting. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van H.F. Mertens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zusterhuis "Dimphna" in Den Dolder

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)