Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zusterhuizen in Den Dolder

Woonhuis

Dolderseweg 164 b
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1931
Architect: H.F. Mertens


Beschrijving van Zusterhuizen

Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzijde van de hoofdas en hebben twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok haaks op de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is asymmetrisch. Om de linker (Emilie & Kartini) of rechter (Josephine & Petronella) gevelhoek van de voorgevel is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. In de hoek is een omgaand strook- of hoekvenster gezet met een in de hoek geplaatste stijl. De gevel heeft in de eerste bouwlaag een samengesteld strokenvenster met roedenindeling. Aan de uiteinden hiervan is een deur geplaatst. In de tweede bouwlaag bevindt zich onder het dakoverstek een smaller strokenvenster, voornamelijk uit vierruits draaivensters opgebouwd. In het dakschild zijn twee lage dakkapellen onder een plat aangebracht. De achtergevel is ingedeeld conform achtergevel type A. De zijgevels verschillen van opbouw. De zijgevel met de eerder genoemde aanbouw heeft een deur en een vierlichts strokenvenster. De achterzijde van de aanbouw heeft een strokenvenster. De andere zijgevel heeft het eerder genoemde hoekvenster en een aanbouw, dat wat de hoofdvorm betreft gelijk is aan de andere aanbouw, maar is hier met de nok haaks op het hoofdvolume gezet. In de zijgevel is een vijflichts hoekvenster onder de dakgoot geplaatst. Waardering complexonderdeel 6 De zusterhuizen type B zijn van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de W.A. Stichting. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van architect H.F. Mertens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zusterhuizen in Den Dolder

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)