Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier zusterhuizen van het type A in Den Dolder

Woonhuis

Dolderseweg 164 a
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1928
Architect: H.F. Mertens


Beschrijving van Vier zusterhuizen van het type A

Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met overstek en de nok haaks op de hoofdas. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De hoofdopzet van het bouwvolume is symmetrisch. Op de gevelhoeken aan de voorgevel is een lagere aanbouw onder een schilddak gezet die gedeeltelijk langs de voorgevel loopt. De voorgevel heeft in de eerste bouwlaag een samengesteld strokenvenster met roedenindeling. Aan de uiteinden hiervan is een deur geplaatst. Aan deze zijde hebben de genoemde aanbouwen een vijflichts hoekvenster onder de dakgoot. In de tweede bouwlaag bevindt zich onder het dakoverstek een smaller strokenvenster, dat voornamelijk uit vierruits draairamen is opgebouwd. In het dakschild zijn twee lage dakkapellen onder een plat aangebracht. De zijgevels zijn identiek en kenmerken zich door de aanbouw waarin aan deze zijde een deur en een vierlichts strokenvenster zijn geplaatst. De achterzijde van de aanbouwen hebben een vensterpartij conform het zojuist genoemde venster. De achtergevel van het hoofdvolume is symmetrisch ingedeeld met in de tweede bouwlaag een strokenvenster onder de dakgoot, dat wat betreft opzet gelijk is aan de voorgevel. In de eerste bouwlaag zijn van links naar rechts een tweelichtsvenster, een liggend strokenvenster, een zeslichtsvenster, een liggend venster en tot slot een tweelichtsvenster geplaatst. Ook aan deze zijde bevinden zich in het dakschild dakkapellen overeenkomstig de voorzijde. Waardering complexonderdeel 5 De zusterhuizen zijn van cultuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van behuizing voor verplegend personeel begin jaren dertig van de 20ste eeuw. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de W.A. Hoeve. Tevens van belang als onderdeel in het oeuvre van Mertens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier zusterhuizen van het type A in Den Dolder

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)