Meer dan 63.000 rijksmonumenten


TBC-gebouw in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 164
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1912
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van TBC-gebouw

Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een plat dak met overstek op klossen met peerkraalmotief. De bakstenen gevels zijn bepleisterd met uitzondering van de plint, een horizontale band ter hoogte van de bovendorpels en de strekken boven de vensters en deuren. De voorgevel aan de westzijde is zeven vensterassen breed en heeft een symmetrische indeling met drie- en tweelichtsvensters voorzien van bovenlichten en roedenindeling. Op de middenas bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een samengesteld venster waarin een deur met zij- en bovenlichten. De achtergevel heeft een symmetrische opzet, waartegen zowel uiterst links als rechts is een klein risalerend bouwvolume onder een plat dak aangebouwd, waarin twee kleine staande roedenvensters zijn gezet. Hiertussen bevinden zich van links naar rechts een dubbele deur met roedenbovenlicht, een pseudo kruisvenster en een drielichts roedenvenster. Aan de geveluiteinden is een staand roedenvenster gezet. De linker zijgevel heeft een tweede ingang bestaande uit een deur met bovenlicht die links van de middenas geplaatst is. De rechterzijgevel is blind. Waardering complexonderdeel 4 Van cultuurhistorische waarde vanwege oorspronkelijke functie alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de eerste ontwikkeling W.A. Hoeve. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510226
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van TBC-gebouw in Den Dolder

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kaart & Routeplanner