Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werkplaatsgebouw in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 164
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1937
Architect: H.F. Mertens


Beschrijving van Werkplaatsgebouw

Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegroepeerd zijn. De werkplaatsen worden op twee hoeken door middel van lagere bouwvolumes met elkaar verbonden. Deze tussenvolumes hebben platte daken zonder overstek en bezittenn gesloten gevels, in tegenstelling tot het open karakter van de gevels van de werkplaatsen. De paviljoens zijn één bouwlaag hoog en hebben overstekende platte daken. De gevels zijn uit baksteen in klezoorverband opgetrokken en zijn voorzien van groten stalen twaalfruitsvensters met keramische onderdorpels. Op de hoeken bevindt zich een stalen rondvenster. De paviljoens hebben verschillende afmetingen. Het paviljoen aan de westzijde is negen vensterassen breed, het paviljoen aan de zuidzijde is veertien vensterassen breed, aan de oostzijde staat een paviljoen van zes vensterassen breed, aan de noordzijde bevind zich een paviljoen van vijf vensterassen breed en tot slot in de noordwest hoek staat het kleinste, geheel vrijstaande paviljoen met een aanbouw overeenkomstig de eerder genoemde lagere bouwvolumes. Deze aanbouw heeft een gewijzigde vensterindeling. Aan de west- en noordzijde van de carrévorm bevinden zich doorgangen naar de binnenplaats met een gazon en een ronde vijver. Deze binnenplaats valt onder de rijksbescherming. Waardering complexonderdeel 3 Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een therapievorm die in de eerste helft van de 20ste eeuw ontwikkeld werd, alsmede van architectuurhistorische betekenis vanwege de Nieuw-Zakelijke invloeden en bouwtype en als onderdeel van het oeuvre van architect Mertens. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de W.A. Stichting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Werkplaatsgebouw in Den Dolder

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)