Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gehoorzaal in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 166
3734BP Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1911
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Gehoorzaal

Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande GEHOORZAAL op samengestelde plattegrond van één bouwlaag, onder zadeldak met rode kruispannen gedekt en met de nok evenwijdig aan de weg. Op de nok van het dak is op de middenas een achtzijdige klokkenstoel of dakruiter gezet, bekroond door een met leien gedekte spits. Alle gevelzijden zijn wit bepleisterd met uitzondering van drie horizontale banden in schoon metselwerk waarmee de korte zijgevels zijn versierd. Het gebouw bestaat uit een in het midden geplaatst hoofdvolume en is zeven vensterassen breed die door een steunbeer gescheiden worden. De steunberen zijn op twee plaatsen voorzien van een geprofileerde steen, waarboven de steunbeer zich verjongt. Op elke as is tussen de steunberen een roedenvenster is geplaatst. Voor de voor- en achtergevel (noord- en zuidzijde) is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een aanbouw onder een plat gebouwd met een vooruitspringende ingangspartij onder een licht hellend plat dat uitloopt in een rondboogvormige, overhangende luifel. Deze aanbouw valt buiten de rijksbescherming. Tegen de linkerzijgevel staat een aanbouw onder een zadeldak, waarvan de nok- en goothoogte lager is dan van het hoofdvolume. Deze wordt geflankeerd door een kleiner bouwvolume onder een lessenaarsdak. De zijgevel heeft vier stalen achtruitsvensters die per twee door smalle muurdammen gekoppeld zijn. Boven deze vensters is een natuurstenen plaquette aangebracht, waarop 'Gehoorzaal' vermeldt staat. De rechter zijgevel heeft een onder een zadeldak gedekte kleinere aanbouw, die geflankeerd wordt door een lager zijvolume onder keperdak. Vanuit de hoeken lopen twee steunberen langs de gevel van het hoofdvolume omhoog die met een geprofileerde deksteen worden afgesloten. Waardering complexonderdeel 2 De gehoorzaal is van cultuurhistorische vanwege de oorspronkelijke functie alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de eerste bebouwing op het terrein van de W.A. Hoeve. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gehoorzaal in Den Dolder

Jachthuisje (Prins Alexander)

Amsterdamsestraatweg 9
Baarn
Rond 1834 in laat-Empire-trant opgetrokken pand waarschijnlijk bestemd tot jachthuisje van prins Alexander, met witgepleisterde, van zesruit..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gehoorzaal in Den Dolder

Foto's (2)