Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 164
3734BN Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1911-1912
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Kantoorgebouw

Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schilddak met rode kruispannen gedekt. De goot rust op geprofileerde klossen. De gevels zijn bepleisterd met uitzondering van de plint, de getoogde strekken boven de vensters en de cordonbanden ter hoogte van de strekken in de eerste bouwlaag en de boven- en onderdorpels van de vensters in de tweede bouwlaag. Deze waren oorspronkelijk in schoon metselwerk uitgevoerd, maar zijn tegenwoordig in de kleur van de bepleistering gesausd, waardoor het beoogde effect van de tegenstelling tussen bepleisterde en onbepleisterde geveldelen verloren is gegaan. De venstertypen die gebruikt zijn beperken zich voornamelijk tot twee- en drielichtsvensters met roedenbovenlichten. De voorgevel, aan de westzijde, heeft een symmetrische indeling van zeven vensterassen. Het middenrisaliet, dat een topgevelbeëindiging met steekkap heeft, is drie assen breed en heeft op de middenas de hoofdingang die geflankeerd wordt door een drielichtsvenster, waarboven een ontlastingsboog is gezet. In de tweede bouwlaag zijn drie drielichtsvensters geplaatst, terwijl in de top, die met verticaal vakwerk is versierd, een liggend zeslichtsvenster met een in het midden geplaatst dubbel draairaam en bovenlichten is gezet. Onder het vakwerk is een zaagtandlijst aangebracht. De achtergevel heeft wat de hoofdstructuur betreft een gevelindeling die gelijk is aan de voorgevel. Het middenrisaliet heeft hier echter een kleinere voorsprong en bezit een groot drielichts trapvenster in de verdieping. Tegen het middenrisaliet stond oorspronkelijk een aanbouw van één bouwlaag onder een plat. Nu is het directiegebouw verbonden met een moderne uitbreiding die buiten de bescherming valt. Aan de rechterzijde van de achtergevel bevindt zich een serre onder lessenaarsdak waarin een samengesteld vijflichtsvenster is gezet. De zijgevels hebben een verschillende indeling. De gevel aan de noordzijde heeft drie vensterassen, terwijl de zuidgevel één vensteras heeft. Tegen laatstgenoemde gevel bevindt zich een moderne brandtrap. Op het samengestelde dak zijn vier dakkapellen onder steekkappen geplaatst. Op de kruising van de nokken is een klokkenstoel gezet met gemetselde onderbouw en een houten opbouw met gesneden stijlen, waartegen wijzerplaten zijn aangebracht. Het torentje heeft als bekroning een uitzwenkend, met leien gedekte spits, waarboven een windvaan met de letters WAH is geplaatst. Waardering complexonderdeel 1 Het directiegebouw van de W.A. Hoeve is van grote cultuurhistorische waarde alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel van de W.A. Hoeve. Tevens is het gebouw van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de oorspronkelijke detaillering van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw in Den Dolder

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Zusterhuizen

Dolderseweg 164b
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 De ZUSTERHUIZEN van dit type zijn in 1931 naar ontwerp van H.F. Mertens gebouwd. Zij staan aan de rechterzi..

Zusterhuis "Dimphna"

Dolderseweg 164c
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het ZUSTERHUIS `Dimphna', aan de linkerzijde van de hoofdas, is in 1928 naar ontwerp van H.F. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)