Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wulperhorst: ijskelder in Zeist

Tuin Park Landgoed

Tiendweg 3
3709JP Zeist
Utrecht


Beschrijving van Wulperhorst: ijskelder

Omschrijving complexonderdeel 2 De IJSKELDER bestaat uit een ronde put met koepelgewelf die men via een portaal kan bereiken. De ingang bevindt zich aan de noordzijde. Het portaal heeft een klimmend tongewelf, zodat het in de kruin van het koepelgewelf uitkomt. Twee meter achter de voordeur is een tweede deuropening, waarachter nog een stukje gang ligt die tot de rand van de kelder loopt. De diameter van de put is drie meter en de hoogte 6,5 meter. Het geheel is met aarde overdekt. Waardering complexonderdeel 2 De ijskelder is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeldzaam bouwtype, alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Wulperhorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510220
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wulperhorst: ijskelder in Zeist

Wulperhorst: landhuis

Tiendweg 5
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Een op enige afstand van de weg gelegen vrijstaand LANDHUIS van de buitenplaats Wulperhorst, gebouwd in 185..

Uitbreiding Park Wulperhorst

Tiendweg 5
Zeist
Omschrijving onderdeel 3: Het PARK van Wulperhorst strekt zich uit over een langgerekt kavel, dat oorspronkelijk tot aan de oevers van de ..

tuin park landgoed

Blikkenburgerlaan 4A
Zeist
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten westen van het hoofdgebouw wordt aan de Bl..

kasteel buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4A
Zeist
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw ligt een koet..

Blikkenburg: Koetshuis

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
In oorsprong uit het midden van de 19e eeuw daterende KOETSHUIS onder omlopend pannen schilddak, opgetrokken in een neo-classicistische tran..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wulperhorst: ijskelder in Zeist