Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Hendrikoord: voetgangersbrug Vijverhof-Noord in Den Dolder

Weg En Waterwerk

Soestdijkerweg 15
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1906-1910


Beschrijving van Prins Hendrikoord: voetgangersbrug Vijverhof-Noord

Omschrijving complexonderdeel 6 Een over een slingervijver geplaatste ijzeren BOOGBRUG, onderdeel van een stelsel van slingerpaden door het landschapspark van de voormalige buitenplaats Prins Hendriksoord. De brug is opgebouwd uit twee gebogen ijzeren balken van I-profielen, waarop de houten planken van de vloer zijn bevestigd. Op de balk zijn op zeven plaatsen tussenschotten bevestigd, waarop klemmen zijn vastgemaakt. Aan deze klemmen zijn met moer en bout de stijlen van het hekwerk bevestigd. Tussen de stijlen zijn twee diagonale, elkaar kruisende stangen aangebracht. Op de stijlen rust een leuning, die aan de uiteinden een S-vormige krul heeft gekregen. Alle klinknagels en bout en moer constructies zijn zichtbaar. Waardering complexonderdeel 6 Van architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van een eenvoudige uit ijzer geconstrueerde boogbrug, alsmede van ensemble waarde als functioneel onderdeel in het landschappelijk aangelegde park van de voormalige buitenplaats Prins Hendriksoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prins Hendrikoord: voetgangersbrug Vijverhof-Noord in Den Dolder

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Terst..

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op sten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prins Hendrikoord: voetgangersbrug Vijverhof-Noord in Den Dolder