Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord in Den Dolder

Tuin Park Landgoed

Soestdijkerweg 15
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1909-1910
Architect: Dirk F. Tersteeg


Beschrijving van Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Tersteeg is na een periode van verval in de jaren vijftig en zestig voor een deel teruggebracht in oude toestand. De bescherming richt zich op deze hoofdopzet van vier deeltuinen, de gemetselde muren met detaillering, trappen, zuil met zonnewijzer en waterspuwers. De hoofdopzet met de vier deeltuinen is nog steeds intact, maar de invulling is daarentegen voor een aanzienlijk deel veranderd. Deze is sterk vereenvoudigd door grotere perken met buxushagen. De perken hebben thans een grasinvulling gekregen. De vijver in de tweede en grootste deeltuin heeft een volledig andere, grotere vorm gekregen. Deze verandering dateert van de laatste `restauratie'. Het in de derde deeltuin gelegen smalle perk is nu een vijver. De vierde deeltuin, die als afsluiter fungeert, verkeert in de meest originele staat, vermoedelijk omdat hier van oorsprong geen perkjes lagen. De in de kademuren aangebrachte vissenkop-waterspuwers verkeren in goede staat. De pergola die tussen de tweede en derde deeltuin loopt (inclusief het prieel) en de pergola in de vierde deeltuin, hebben inmiddels een nieuwe bovenbouw gekregen, maar deze zijn geheel in de geest van het oorspronkelijk ontwerp uitgevoerd, waardoor bescherming gerechtvaardigd is. Waardering complexonderdeel 5 De geometrische tuin is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een nieuw-architectonische tuinstijl alsmede van belang als vroeg ontwerp van D.F. Tersteeg. Bovendien van cultuurhistorische waarde als voormalig onderdeel van de buitenplaats Prins Hendriksoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord in Den Dolder

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: voetgangersbrug Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 6 Een over een slingervijver geplaatste ijzeren BOOGBRUG, onderdeel van een stelsel van slingerpaden door het..

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op sten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord in Den Dolder