Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Hendrikoord: brug in Den Dolder

Weg En Waterwerk

Soestdijkerweg 17
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1883-1885


Beschrijving van Prins Hendrikoord: brug

Omschrijving complexonderdeel 3 Een rechts achter het landhuis gelegen BRUG met gietijzeren spijlenhek en houten vloer. Het hekwerk bestaat uit elf gecanneleerde zuilen op achthoekige sokkels die een pijnappel als bekroning hebben. De zuilen worden door vier regels met elkaar verbonden, twee aan de bovenzijde en twee aan de onderzijde. Tussen de zuilen zijn eenvoudige, gladde spijlen gezet. De uiteinden van het spijlenhek kenmerken zich door een naar buiten gebogen kwartronde vorm. De laatste zuil staat op een natuurstenen plaat die bevestigd is op een gemetselde kademuur onder de brug. Waardering complexonderdeel 3 De brug is van architectuurhistorische en typologische waarde wegens materiaal gebruik en detaillering, alsmede van belang als historisch onderdeel in het landschapspark van Prins Hendriksoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prins Hendrikoord: brug in Den Dolder

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op sten..

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Terst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)