Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Hendrikoord: tuinmanswoning in Den Dolder

Kasteel Buitenplaats

Soestdijkerweg 17
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1883-1885


Beschrijving van Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op stenen plint en rechthoekige plattegrond onder een met bitumen gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden oversteken. De gevels zijn geconstrueerd uit houten gesneden stijlen en regels. De velden zijn opgevuld met verticale kraaldelen in de smalle velden of met diagonale kraaldelen in de grotere velden naast de vensters. Direct boven de vensters in de eerste bouwlaag zijn velden met stijlen in kruisvorm aangebracht. De velden boven deze rij zijn met eenvoudige, verticaal aangebrachte messing-en-groef planken opgevuld, waarop vervolgens een rechthoekige geprofileerde lijst is gezet. Deze oplossing is ook toegepast in de meeste velden in de tweede bouwlaag. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een symmetrische indeling van drie vensterassen met een in het midden geplaatste stolpdeur die geflankeerd wordt door een venster waarvan de middenstijl is verwijderd. In de verdieping bevinden zich drie gekoppelde vensters met draairamen. Links van het hoofdvolume is een kleine aanbouw gezet waarin de hoofdingang met een nieuwe deur is geplaatst. De achtergevel heeft rechts de genoemde aanbouw, waarin een nieuw groot venster en twee smalle vensters. De achtergevel van het hoofdvolume kenmerkt zich door een extra bepleisterde kelderverdieping -thans garage-, waarin een dubbele deur en twee liggende vensters zijn geplaatst. In de eerste bouwlaag bevinden zich twee, vermoedelijk later gewijzigde vensters (de middenstijl ontbreekt). In de verdieping zijn twee gekoppelde vensters geplaatst. De niet oorspronkelijke onderdelen vallen buiten de bescherming. De topgevel van de aanbouw in de rechterzijgel is in de top verrijkt met ajourwerk. Het grote venster links is een latere verandering. De linkerzijgevel is wat de detaillering betreft conform de andere gevels. De top is verrijkt met ajourwerk. Waardering complexonderdeel 2 De tuinmanswoning is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege bouwtype en detaillering alsmede van ensemble waarde als historisch onderdeel van de voormalige buitenplaats Prins Hendriksoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510213
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prins Hendrikoord: tuinmanswoning in Den Dolder

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Prins Hendrikoord: brug

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een rechts achter het landhuis gelegen BRUG met gietijzeren spijlenhek en houten vloer. Het hekwerk bestaat..

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Terst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prins Hendrikoord: tuinmanswoning in Den Dolder

Foto's (1)