Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prins Hendrikoord: hoofdgebouw in Den Dolder

Kasteel Buitenplaats

Soestdijkerweg 17
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle gevelzijden zijn wit bepleisterd met twee zwart aangezette cordonbanden tussen de bouwlagen en geblokte lisenen op de hoeken. Even onder de geveluiteinden is een overhangende lijst op klossen gezet die de gevels afsluiten. De vensters in de gevels zijn vrijwel alle schuifvensters met uitzondering van de toegevoegde derde bouwlaag waarin stolpramen zijn gezet. Alle vensters in de eerste en tweede bouwlaag zijn voorzien van rechtlijnige wenkbrauwen. Genoemde detailleringen stammen uit de eerste bouwfase. Het oorspronkelijke bouwvolume van het landhuis behelst de volgende omvang: de voorgevel aan de oostzijde is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit vijf vensterassen. Voor de gevel ligt een hardstenen stoep van twee treden hoog. De hoofdingang is op de middenas geplaatst, waarboven een balkon is gezet dat door twee hardstenen zuilen op de hoeken gesteund wordt. De schacht van de zuilen heeft een grote entasis. Het balkon is een latere toevoeging maar valt op grond van detaillering onder de rijksbescherming. De ingangspartij wordt aan beide zijden geaccentueerd door een liseen met imitatievoegen over twee bouwlagen. In de tweede bouwlaag bevindt op de middenas een stolpdeur die toegang tot het balkon geeft. Aan weerszijden hiervan bevinden zich twee vensters. De derde bouwlaag is een toevoeging uit 1966 en is samen met het grote samengesteld serrevenster aan de linkerzijde van ondergeschikt belang. De noordgevel kent eveneens een symmetrische opbouw en indeling van drie vensterassen. Op de middenas bevindt zich een driezijdige erker met afgeschuinde hoeken over drie bouwlagen. Oorspronkelijk had de erker één bouwlaag waarboven een balkon was gezet. Derhalve zijn de tweede en derde bouwlaag van de erker van ondergeschikt belang. Aan weerszijden van de erker is een venster geplaatst. De achtergevel aan de westzijde heeft een in het midden geplaatste rechthoekige aanbouw. Links van deze aanbouw bevindt zich de uitbreiding uit 1966. Genoemde aanbouw en uitbreiding zijn van ondergeschikt belang. De gehele oorspronkelijke zuidgevel is door de uitbreidingen nauwelijks zichtbaar. Tegen de gevel zijn twee korte vleugels gebouwd van drie bouwlagen die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. Tussen de twee vleugels is nog een deel van de oorspronkelijke erker met drielichtsvenster te zien. Hierachter bevond zich de oorspronkelijke trappartij. Waardering complexonderdeel 1 Het landhuis Prins Hendriksoord is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis alsmede van ensemble waarde als onderdeel van het complex Prins Hendriksoord. Bovendien van belang als onderdeel van het oeuvre van de architect L.H. Eberson. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prins Hendrikoord: hoofdgebouw in Den Dolder

Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4..

Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op sten..

Prins Hendrikoord: brug

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een rechts achter het landhuis gelegen BRUG met gietijzeren spijlenhek en houten vloer. Het hekwerk bestaat..

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Terst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prins Hendrikoord: hoofdgebouw in Den Dolder

Foto's (1)