Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nuova: Koetshuis in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 46 a
3704HD Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1895-1905


Beschrijving van Nuova: Koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 2 Het rechts van het landhuis gelegen KOETSHUIS van één bouwlaag is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een schilddak met uitzwenkende dakschilden gedekt met blauwe kruispannen. De vensters en deuren zijn aan de bovenzijde allen voorzien van een getoogde strekkenlaag. De topgevelbetimmeringen zijn uitgevoerd in hout. De voor- of noordgevel bevat links van het midden een topgevel met voorsprong die gedekt wordt door een steekkap met uitzwenkende overstekende dakschilden. De topgevel is voorzien van schoorwerk en tegen de top van de steekkap is overhoeks een spitsvormig kapje gezet waarop een piron is bevestigd. Op de begane grond bevatte de gevel oorspronkelijk stolpende deuren; deze zijn hersteld. De deuren worden geflankeerd door een kepervormig venster. In de top bevindt zich een venster op de plaats waar zich oorspronkelijk openslaande deuren bevonden. Rechts van de topgevel bevindt zich een deur geflankeerd door een venster voorzien van een roedenverdeling. Boven de deur is een door de daklijst uitstekende dakkapel onder lessenaarsdak gezet, waarin zich een deur bevindt.Links van de topgevel bevat het dakschild een dakkapel onder een zadeldak met schoorwerk bekroond door een piron. De dakkapel bevat stolpende vensters. Hieronder bevindt zich een venster met roedenverdeling. De rechterzijvel is blind, terwijl de linkerzijgevel enkele vensters bevat. De achtergevel is niet oorspronkelijk. Waardering complexonderdeel 2 Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de geschiedenis van de buitenplaats Nuova. Het pand is van architectuurhistorische betekenis vanwege het bouwtype en de chaletstijl-invloeden en heeft voorts een hoge ensemblewaarde als essentiëel onderdeel van de buitenplaats Nuova. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nuova: Koetshuis in Zeist

Nuova: Hoofdgebouw

Utrechtseweg 46
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Het evenwijdig aan en op enige afstand van de Utrechtseweg gelegen LANDHUIS op een in hoofdvorm rechthoekig..

Nuova: Park

Utrechtseweg 46
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 De PARKAANLEG beslaat een nagenoeg rechthoekig perceel omsloten door het T.N.O. aan de oostzijde, een nieuw..

Ma Retraite

Utrechtseweg 67
Zeist
Inleiding De geschiedenis van de buitenplaats `Ma Retraite' gaat terug tot 1815 toen de familie Kilian de fundamenten legde voor het nieuwe..

Grafmonument van L.F. de Bruyn

Utrechtseweg 60
Zeist
Inleiding In 1853 werd door het bestuur van de rooms-katholieke St. Joseph parochie te Zeist een begraafplaats aangelegd achter de uit 1846..

Veldheim

Utrechtseweg 69
Zeist
Inleiding Buitenplaats Veldheim, bestaande uit een landhuis gebouwd in 1908-1909 in opdracht van burgemeester C.J. Clotterbooke Patijn van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nuova: Koetshuis in Zeist

Foto's (5)