Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pavia: duiventil in Zeist

Tuin Park Landgoed

Laan van Beek en Royen 45
3701AK Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Pavia: duiventil

Omschrijving complexonderdeel 2 Een aan rechterzijde van het landhuis Pavia geplaatste DUIVENTOREN ANNEX KIPPENVERBLIJF op achthoekige plattegrond van twee bouwlagen. De gevels zijn opgebouwd uit verticaal aangebrachte houten planken. Dakschilden zijn met zink bedekt. In de eerste bouwlaag zijn de acht houten gevelzijden identiek van opbouw, met uitzondering van de zijde waarin een deur is geplaatst. De houten planken zijn voorzien van luchtsleuven en -gaten, die zo zijn aangebracht dat ze een decoratief karakter hebben. Op ongeveer één meter hoogte is een omgaande geprofileerde lijst aangebracht. Op elke hoek bevindt zich een stijl, waarop onder het dakoverstek een gietijzeren console is gezet. Op het dak van het kippenverblijf is een kleiner achthoekig bouwvolume gezet dienend als onderkomen voor duiven. De lantaarn is wat de opbouw en gevelbehandeling identiek aan de eerste bouwlaag. Vier gevelzijden zijn bovendien voorzien van twee, boven elkaar geplaatste zitstokken op gesneden consoles. Ook dit bouwvolume wordt door een dakje met overstek afgesloten. Waardering complexonderdeel 2 De duiventoren annex kippenverblijf is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder bouwtype alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Pavia. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510204
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pavia: duiventil in Zeist

Pavia: villa

Laan van Beek en Royen 45
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 1 Een evenwijdig aan de Laan van Beek en Royen gelegen LANDHUIS op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande ..

Pavia: brug

Laan van Beek en Royen 45
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 3 Een over de slingervijver gelegen BRUG met smeedijzeren hekwerken die tussen vier houten pijlers op uitkrag..

Pavia: tuin

Laan van Beek en Royen 45
Zeist
Omschrijving complexonderdeel 4 Het huidige landschappelijke PARK wordt begrensd door de Laan van Beek en Royen aan de noordwestzijde, de A..

Oosterkerk

Woudenbergseweg 44
Zeist
Inleiding De Oosterkerk is in 1935 ontworpen door de architect B.W. Plooij in opdracht van de gereformeerde kerkeraad van Zeist. Voordat Pl..

Villa Gurnigel

Woudenbergseweg 5
Zeist
Inleiding Villa Gurnigel, in 1882 gebouwd in chaletstijl in opdracht van W. van Oosterwijk Bruijn, mr. P.A. van Oosterwijk Bruijn en jhr. A..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)