Familiegraf van Albert Voombergh in Zeist

Graf Begraafplaats

Bergweg 21

Beschrijving van Familiegraf van Albert Voombergh

Omschrijving complexonderdeel 5 In neogotische trant uitgevoerd FAMILIEGRAF van Albert Voombergh (1793-1851) op de eerste algemene begraafplaats te Zeist, gelegen in vak aan de zuidzijde van vak A, nummer 31-32. Albert Voombergh was eigenaar van de buitenplaats Hoog Beek en Royen. Het graf beslaat twee vakken, is gemetseld en afgedekt met een hardstenen zerk. Aan het hoofdeinde staat een uit één stuk vervaardigde dubbele stèle met spitsboogvormige beëindiging. Op deze stèle staan de namen van de overledenen vermeld, waaronder ook leden van de geslachten Pauw en Van Loon. In de top van de spitsbogen zijn twee marmeren grafsymbolen aangebracht, namelijk een vlinder en een krans. De smalle kolom die de spitsbogen scheidt wordt bekroond door een marmeren kruis. Waardering complexonderdeel 5 Het familiegraf behorend bij de eerste algemene Zeister begraafplaats is van cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van de negentiende eeuwse funeraire cultuur alsmede vanwege de ensemblewaarde binnen de aanleg van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)