Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter in Huis ter Heide

Tuin Park Landgoed

Ruysdaellaan, Blookerpark
3700AA Huis ter Heide (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter

Omschrijving complexonderdeel 3 Een TUINBEELD, geplaatst aan de westelijk oever van de vijver, voorstellende de godin van de landbouw Ceres of Demeter. Mogelijk is het uit de tweede helft van de negentiende eeuw stammende beeld afkomstig van de buitenplaats Zandbergen. Het beeld heeft een gedeeltelijk zinken bekleding om een betonnen kern (Monnierwerk) en is mogelijk vervaardigd door de Zeister zinkfabriek van L. Schuetz. De godin is gekleed in een chiton (Grieks gewaad). Zij staat op een gecementeerd rustica basement, waarin imitatievoegen zijn getrokken. Ceres staat op haar rechterbeen, waarvoor haar linkerbeen kruislings is gezet, terwijl haar linkerhand op een gecanneleerde pijler rust. Haar blik is op de vijver gericht. Aan de voet van de pijler bevindt zich een cornu copia (hoorn des overvloeds), het attribuut van de godin. Het tuinbeeld verkeert in tamelijk een slechte staat. Van de rechterarm ontbreekt de zinken bekleding, terwijl de hand geheel ontbreekt. Het linkerbeen is vanaf de knie aangetast en heeft geen voet. Het gezicht is sterk beschadigd: neus, mond en kin ontbreken. Waardering complexonderdeel 3 Het tuinbeeld in het Blookerpark is van architectuurhistorische waarde vanwege van het materiaalgebruik alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde als onderdeel van het Blookerpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter in Huis ter Heide

Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Blookerpark gelegen THEEKOEPEL heeft één bouwlaag op een hoefijzervormige plattegrond, waarvan ..

Zandbergen: hoofdgebouw

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Zandbergen). Aan de Amersfoortseweg ligt het bakstenen huis Zandbergen dat rond 1754 in sobere classicistische s..

Zandbergen: historische tuin- en parkaanleg

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats bestaat oorspronkelijk uit een huisplaats en een overtuin, die van elkaar ge..

Zandbergen: ijskelder

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving IJSKELDER. In een hoge, kunstmatig opgeworpen heuvel bevindt zich een ijskelder uit ca.1900, die toegankelijk is via een hori..

Blookerpark: wandelpark

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het landschappelijk aangelegde PARK MET ZICHTLAAN is gelegen aan de noordzijde van de Amersfoortseweg en wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter in Huis ter Heide

Foto's (1)