Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje") in Huis ter Heide

Tuin Park Landgoed

Ruysdaellaan, Blookerpark
3700AA Huis ter Heide (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1860, circa

(1 recensie)

Beschrijving van Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")

Omschrijving complexonderdeel 1 De in het Blookerpark gelegen THEEKOEPEL heeft één bouwlaag op een hoefijzervormige plattegrond, waarvan de rechte zijde of voorgevel zich aan de oostkant (straatzijde) bevindt. Deze gevel is opgebouwd uit gemetselde keien. De voorgevel wordt door middel van rondhout verdeeld in een onderstuk, een fries en een fronton, hiermee verwijzend naar een Griekse tempel. De gevelhoeken zijn omlijst door houten afgeronde staanders. In het midden is een spitsboogvormige houten deur geplaatst. Deze is bewerkt met platte nagels die in diagonale rijenpatroon zijn aangebracht. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door een spitsboogvenster. Boven de deur is een plaquette aangebracht met daarin het jaar 1700 in Romeinse cijfers (MDCC) als romantische verwijzing naar een gefingeerd bouwjaar. Boven de plaquette bevinden zich twee horizontale balken die aansluiten op de eerder genoemde staanders op de gevelhoeken. De top van de gevel heeft een timpaan-achtige omlijsting, waarin een wijzerplaat met Romeinse cijfers is aangebracht. De wijzers van de klok staan onveranderlijk op 9.29 uur. De ronde westgevel is opgebouwd uit verticaal geplaatste halfronde stammen. Het met bitumen gedekte dakschild volgt hier de ronde vorm. In het midden bevindt zich een spitsboogvormige, dubbele houten deur met aan weerszijden een rondboogvormig venster, dat met luiken is dichtgezet. De vensters bieden uitzicht op het Blookerpark. Waardering complexonderdeel 1 De theekoepel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een romantisch natuurgevoel, zoals dat bij landschapsparken gebruikelijk was alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de betrekkelijke zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens bezit deze follie een grote ensemble waarde als onderdeel van het Blookerpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")
3
Recensie door: ()
De rechte zijde of voorgevel bevindt zich inderdaad aan de straatzijde, maar dat is de westkant, niet de oostkant. Kleinigheid verder.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje") in Huis ter Heide

Blookerpark: zinken tuinbeeld van Ceres of Demeter

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een TUINBEELD, geplaatst aan de westelijk oever van de vijver, voorstellende de godin van de landbouw Ceres..

Zandbergen: hoofdgebouw

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Zandbergen). Aan de Amersfoortseweg ligt het bakstenen huis Zandbergen dat rond 1754 in sobere classicistische s..

Zandbergen: historische tuin- en parkaanleg

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats bestaat oorspronkelijk uit een huisplaats en een overtuin, die van elkaar ge..

Zandbergen: ijskelder

Amersfoortseweg 18
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving IJSKELDER. In een hoge, kunstmatig opgeworpen heuvel bevindt zich een ijskelder uit ca.1900, die toegankelijk is via een hori..

Blookerpark: wandelpark

Ruysdaellaan, Blookerpark
Huis ter Heide (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het landschappelijk aangelegde PARK MET ZICHTLAAN is gelegen aan de noordzijde van de Amersfoortseweg en wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje") in Huis ter Heide

Foto's (2)