Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Huis Empe: koetshuis met schuurtje in Empe

Kasteel Buitenplaats

Voorsterweg 166
7399AA Empe (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van 't Huis Empe: koetshuis met schuurtje

Omschrijving KOETSHUIS MET SCHUURTJE. Aan de Voorsterweg staat een bakstenen koetshuis uit 1908 gebouwd in de Engelse landhuisstijl oorspronkelijke met een woondeel en een koetshuis annex stalgedeelte. Sinds 1986 geheel in gebruik als woning. Het pand is opgetrokken op een verspringend plattegrond, waarvan het vooruitspringende gedeelte (woonhuis) twee bouwlagen hoog is onder een met rode kruispannen gedekt samengesteld zadeldak met overstek. Het rechthoekige achtergedeelte (oorspronkelijk koetshuis) is één bouwlaag hoog onder een met riet gedekt zadeldak met uileborden en rode nokvorsten. Het woonhuis kent een onregelmatige gevelindeling van meerruitsvensters met halve luiken en een uitkragende houten veranda (balkon met houten balustrade). In de topgevel houten vakwerk. Het voormalige koetshuis heeft aan de voorzijde een dubbele houten inrijdeur met meerruits zij- en bovenlichten (garage). Links daarvan een paneeldeur met bovenlicht en twee schuifvensters. De achterzijde is in de stijl van het koetshuis enigszins verbouwd en voor bewoning geschikt gemaakt. Achter het koetshuis staat een bakstenen schuurtje gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Thans ingericht als gastenverblijf. Waardering KOETSHUIS MET SCHUURTJE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de op het Engelse landhuis geïnspireerde bouwstijl; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Voorsterweg; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510175
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Huis Empe: koetshuis met schuurtje in Empe

't Huis Empe: historische tuin- en parkaanleg

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Empe. De tuin- en parkaanleg van de buitenplaats is in drie dele..

't Huis Empe: hoofdgebouw

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Empe). Het witgepleisterde huis is vanaf de 16de eeuw in verschillende bouwfasen tot stand gekomen. Het pand is g..

't Huis Empe: tuinsieraden

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving TUINSIERADEN. 10.a. Nabij de moestuin staat een natuurstenen blokvormig BANKJE waarin een zitting is uitgespaard uit ca.1910-..

't Huis Empe: kas

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving KAS. In de moestuin staat een vrijstaande op rechthoekige grondslag opgetrokken 19de-eeuwse kas op een bakstenen fundament waa..

't Huis Empe: moestuin met tuinmuur, druivenkas en koude bak

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving MOESTUIN MET TUINMUUR, DRUIVENKAS EN KOUDE BAK. In de moestuin ten zuidwesten van het huis staat een 19de-eeuwse TUINMUUR van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Huis Empe: koetshuis met schuurtje in Empe