Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Huis Empe: theekoepel in Empe

Tuin Park Landgoed

Voorsterweg 166
7399AA Empe (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van 't Huis Empe: theekoepel

Omschrijving THEEKOEPEL. Ten noorden van het huis staat een theekoepel uit ca.1930. Het op ronde grondslag gebouwde gebouwtje heeft een overstekend rieten tentdak dat aan de open voorzijde op twee natuurstenen zuilen, met het opschrift HUIS EMPE, rust (20ste eeuw). Op de nok staat een windvaan. Ter weerszijden van de open voorkant een meerruitsvenster. In het interieur zijn vier panelen met schilderingen van landelijke taferelen aangebracht. Waardering THEEKOEPEL van algemeen belang: - vanwege de vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510166
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Huis Empe: theekoepel in Empe

't Huis Empe: hoofdgebouw

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Empe). Het witgepleisterde huis is vanaf de 16de eeuw in verschillende bouwfasen tot stand gekomen. Het pand is g..

't Huis Empe: houten botenloods

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HOUTEN BOTENLOODS. Aan de vijver ligt een houten botenloods uit de eerste helft van de 20ste eeuw (XXb) opgetrokken op rechtho..

't Huis Empe: twee bruggen

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving TWEE BRUGGEN. Ten zuidoosten en ten zuidwesten van het huis liggen over de waterpartij twee vrijwel identieke gebogen houten b..

't Huis Empe: historische tuin- en parkaanleg

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Empe. De tuin- en parkaanleg van de buitenplaats is in drie dele..

't Huis Empe: moestuin met tuinmuur, druivenkas en koude bak

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving MOESTUIN MET TUINMUUR, DRUIVENKAS EN KOUDE BAK. In de moestuin ten zuidwesten van het huis staat een 19de-eeuwse TUINMUUR van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Huis Empe: theekoepel in Empe