Westerflier, parkaanleg in Diepenheim

Deventerdijk 10
7478RR Diepenheim (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van Westerflier, parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. De parkaanleg bestaat uit a. een voorplein; b. een wandelbosje; c. een terrein rond het huis en d. een weiland met twee bosjes. ad a.: het voorplein (ten noorden van het huis) bestaat uit een grasveld met een asymmetrisch rondgaand grindpad naar en langs de voordeur; in het gras rechts voor het huis enkele fraaie oude eiken, rode beuken en een plataan; tussen het voorplein en de weg een langwerpige vijver, die het ene eindpunt van de gracht is; de vijver eindigt tegen de dam (zie onder 4). ad b.: het meest oostelijke deel van het complex bestaat uit een wandelbosje met een slingerpad; tussen de weg (Deventerdijk) en het bos ligt de smalle gracht, die met een bocht doorloopt en eindigt ten zuidwesten van het huis. ad c.: het terrein direct ten oosten, zuiden en westen van het huis is momenteel verdeeld in kleine tuinen, die aangelegd zijn ten behoeve van de vier wooneenheden in het huis; de tuinen als zodanig zijn niet beschermd. Het beeld is rommelig en in historische zin onjuist. ad d.: ten westen van het huis bestaat het gebied uit een weiland, waarin enkele oude fruitbomen en een oude solitair (plataan); wellicht was hier vroeger een moestuin met boomgaard; de grachtlus, die hier tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw was, is gedempt; het weiland wordt in het westen begrensd door twee oude loofhoutbosjes. Waardering De PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)