Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerflier, hoofdonderdeel in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Deventerdijk 10
7478RR Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1729


Beschrijving van Westerflier, hoofdonderdeel

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Volgens het jaartal boven de ingangspartij gebouwd in 1729; bakstenen gebouw van twee verdiepingen op rechthoekige grondslag, gedekt door een omlopend schilddak met grijze pannen; in het midden een vierkant klokkentorentje met windvaan met monogram en het jaartal 1731. Het 7 traveeën brede gevelvlak wordt door lisenen besloten; ondiepe middenrisaliet van 3 traveeën, waarin een zandstenen middenpartij met gebogen top met wijzerplaat. Stoep met drie hardstenen treden. Ramen met empire-indeling. Groot balcon met balustrade op vier houten pijlers aan de oostgevel, XXa. Dakkapellen met gebroken ronde frontons. Inwendig o.m.: in de vestibule een trap met dubbele opgang; platte houten balustrade, L.XVI. In de rechter voorkamer een schoorsteen met een geprofileerde zandstenen mantel en een gesneden boezembetimmering, waarin een spiegel (ongeveer 1730); N.B: het schilderstuk, dat erboven hoort, is verdwenen. In de linker voorkamer een schoorsteenmantel van grijs en wit marmer, XIXa. In beide kamers de originele lage houten lambrizering. In de keuken de originele schoorsteenboezem, hangconstructie, ongeveer 1730. Waardering Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorzijde van het Westerflier.

Westerflier is een herenhuis of havezate omringd door een park en een landgoed, dat is gelegen ten zuidwesten van Diepenheim en dat bewoond werd door adellijke families. Men moest een havezate bezitten om tot de ridderschap te worden toegelaten. Van oorsprong werd van hieruit een allodium beheerd.

De omgeving waarnaar het huis genoemd is wordt als Westerfle voor het eerst vermeld in 1046. Westerflier is eeuwenlang bewoond door de familie Van Hövell, deze vormde de oorsprong van de adellijke familie Van Hövell tot Westerflier. Het huidige huis stamt uit 1729 en is een eenvoudig herenhuis van twee bouwlagen.

Bewoners

Vanaf de 17e eeuw kende het huis de volgende heren:

 • 1628-1646: Pallick van Hövell x Agnes van Ensse van Heeckeren († 1639)
 • 1668: Joan van Hövell, zoon van Pallick en Agnes
 • 1685-1695: Jan Pallick van Hövell
 • 1695-1718: Otto Ernst van Hövell en Timan Sloot
 • 1718-1721: Hendrik Otto van Delwich tot Nijenborg x Maria Anna van Hövell
 • 1721-1757: Joan van der Sluis x Aleida Dumbar van Deventer, Joan was rechter te Diepenheim. Liet het huidige huis bouwen in 1729. De familie Van der Sluis bestond uit houthandelaren uit Haaksbergen.
 • 1721-1757: Gerhard van der Sluis x Aleida Dumbar van Deventer, Gerhard was dokter
 • 1757-??: Aleida Dumbar van Deventer, weduwe van Gerhard x Francois de Wolf
 • Gerhard van der Sluis (1740-1808) x Getruid Elisabeth van Dam, gehuwd in 1767.
 • Gerhard van der Sluis (1740-1808) x Geertruid Huibers, hertrouwd in 1773.
 • Francina Johanna Henrica van der Sluis (geboren 1783) x Gerhard Jacobus Thin van Keulen, gehuwd in 1805.
 • 1854: Aangekocht door Rutger Jan Schimmelpenninck van Nijenhuis en tot op heden in het bezit van leden van de familie Schimmelpenninck.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een soort kampement voor mannen die moeilijk te plaatsen waren in de Arbeitseinsatz.
 • Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis kort gebruikt voor ontheemden.
 • Vanaf de jaren 50 tot eind jaren 60 was het huis een internaat voor meisjes die uit huis geplaatst waren.
 • 1975-2005 was het huis verdeeld in vier appartementen.
 • 2009 na een ingrijpende restauratie bestaat het huis uit twee appartementen die particulier worden bewoond.

De heren van Westerflier waren gerechtigd om tol te heffen op de Riessense Diek, die in onbruik raakte toen het Twentekanaal werd aangelegd. Kort na 1948 werd de tol afgeschaft.

Landschap

De Schipbeek stroomt langs het Westerflier. Deze gekanaliseerde beek is in de 15e eeuw in opdracht van de stad Deventer gegraven. Ze vormde een belangrijke verbinding tussen de IJssel bij Deventer en Alstätte in Duitsland. De familie Van der Sluis gebruikte deze beek om hout te vervoeren naar afnemers in Holland. Ter hoogte van het Westerflier is ook het begin van de Regge als aftakking van de Schipbeek. Op het landgoed is de Regge nog een smal stroompje, dat kronkelend zijn weg zoekt richting Diepenheim.

Het Westerflier is een landgoed van 303 ha, dat bestaat uit een afwisseling van bos, weiland en bouwland. Enkele kenmerkende essen maken het landschap licht geaccidenteerd. Het landgoed is vrij toegankelijk, behalve in de directe omgeving van het huis. Het landgoed is particulier bezit van de familie Schimmelpenninck en wordt als één geheel beheerd met het landgoed Nijenhuis dat ten oosten van Diepenheim ligt.

Literatuur

 • A.J. Gevers, A.J. Mensema, De havezaten in Twente en hun bewoners, Rijksarchief in Overijssel en Waanders Uitgevers, Zwolle, 1995, ISBN 90-400-9766-6

Externe links


Monumenten in de buurt van Westerflier, hoofdonderdeel in Diepenheim

Westerflier, parkaanleg

Deventerdijk 10
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. De parkaanleg bestaat uit a. een voorplein; b. een wandelbosje; c. een terrein rond het hui..

Westerflier, bouwhuis

Deventerdijk 10
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3A: BOUWHUIS, XVIII-XIX. Langgerekt bakstenen gebouw evenwijdig aan de Deventerdijk direct ten westen van de dam; ..

Westerflier, toegangsdam

Deventerdijk 10
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 4: DAM met HEK, XIX. De dam ligt ongeveer in het verlengde van de westgevel van het huis vlak bij het bouwhuis; all..

Westerflier, schuur

Deventerdijk 10
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3B: SCHUUR. Naast de westelijke woning een kleine bakstenen schuur, XIXd, onder zadeldak en met grijze pannen. Waar..

Viersprong

Lochemseweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
De Viersprong. Aantrekkelijk, enigszins verhoogd terzijde van de grote weg gelegen uitspanning. Langs de halfronde voorzijde van het verdiep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerflier, hoofdonderdeel in Diepenheim

Foto's (4)