Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Obbicht: ornament in Obbicht

Tuin Park Landgoed

Kasteelweg 21
6125RG Obbicht (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van Obbicht: ornament

Omschrijving onderdeel 7: ORNAMENT in de vorm van een ei, XVIIId; het betreft een (van oorspronkelijk twee) hardstenen bekroning van één van de pijlers van het inrijhek aan de achterkant (= oostzijde) van de buitenplaats: het ei rust via een rond uitzwenkend halsstuk op een vierkante dekplaat, alles hardsteen. Het ornament staat nu op de hoek van de muur, die de achtergevels van het hoofdgebouw en het zuidelijk bouwhuis met elkaar verbindt. Waardering: ORNAMENT van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de vormgeving - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van de buitenplaats ?? (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510152
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Obbicht: ornament in Obbicht

Kasteel Obbicht: hoofdgebouw

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, in 1780 gebouwd naar ontwerp van de Luikse architect J.B. Renoz in L.XVI-stijl; op het vierkante omgr..

Obbicht: bouwhuizen

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 3: identieke BOUWHUIZEN, eveneens in 1780 door dezelfde architect ontworpen, symmetrisch links en rechts van het hoo..

Obbicht: parkaanleg

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. voorterrein b. huiseiland c. middeneiland d. oosteiland e. terrein tussen de Molenslo..

Obbicht: twee bruggen

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 4: er liggen twee BRUGGEN, XVIII, in de centrale as: de toegangsbrug naar het voorplein en de brug als verbinding tu..

Obbicht: muren

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 5: MUREN; er loopt een bakstenen keermuur om het gehele huiseilend, XVII en later, de fundering is waarschijnlijk laa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Obbicht: ornament in Obbicht