Obbicht: hekken in Obbicht

Kasteelweg 21
6125RG Obbicht (gemeente Sittard Geleen)

Beschrijving van Obbicht: hekken

Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN, bestaande uit a. inrijhek b. hek achter het huis c. achteringang d. ijzeren hekwerk naast inrijhek ad a.: het inrijhek, in oorsprong XVIII, staat aan het einde van de brug op het voorplein in de lijn van de keermuur; de borstwering van de keermuur botst op de vierkante pijlers van het hek; de bakstenen pijlers hebben een cementlaag, waarin aan de brug- en pleinzijde bossingen gemodelleerd zijn; op de beide andere zijden zijn natuurstenen blokken geïmiteerd. De pijlers zijn wit geschilderd; dekplaten en bekroningen zijn nieuw, natuursteen. De smeedijzeren hekvleugels zijn gerestaureerd naar oud voorbeeld: zwarte spijlen eindigend in vergulde speerpunten; de lengte der spijlen loopt volgens gewelfde lijn op naar het midden van het hek; tussen de spijlen krulversieringen van bandijzer. ad b.: ook hier twee vierkante pijlers (nieuw opgetrokken) met oude dekplaten; geen bekroningen meer; hekvleugels gelijk aan die van inrijhek. ad c.: twee forse vierkante pijlers met plint en rechte bovenzijde (geen dekplaat of andere afwerking); monolieten van Naamse steen; rond 1800 of ouder. ad d.: over een lengte van ong. 6 m. staat links en rechts van het inrijhek ijzeren hekwerk, XVIII-XIX, op de borstwering van de keermuur; de vierkante ijzeren tussenstijlen bekroond met vergulde eikels. Waardering HEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur - als wezenlijk cultuurhistorische en ornamentele onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)