Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Huis Empe: hoofdgebouw in Empe

Kasteel Buitenplaats

Voorsterweg 166
7399AA Empe (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van 't Huis Empe: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW (Empe). Het witgepleisterde huis is vanaf de 16de eeuw in verschillende bouwfasen tot stand gekomen. Het pand is gebouwd op verspringende plattegrond onder een deels met rode, deels met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In 1986 werd het huis tot vier zelfstandige wooneenheden verbouwd. Het meest oostelijke deel van het huis wordt gevormd door het 17de-eeuwse huis, dat in ca.1825 in classicistische stijl is verbouwd tot een rechthoekig bouwblok van vijf travee├źn breed met lijstgevels. De symmetrisch ingedeelde gevel, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen, heeft meerruitsvensters met halfrond getraceerde bovenlichten op de begane grond en zesruits schuifvensters op de verdieping. Centraal is het hardstenen bordes met dubbele trap waarlangs een smeedijzeren balustrade, die leidt naar de toegangsdeur met meerruits bovenlicht gevat in een eenvoudige omlijsting. In de dakgevel een dakkapel. In 1850 is het huis met twee gelijkvormige travee├źn uitgebreid, wat te zien is in de iets terugspringende gevel. Tegen de zuidgevel staat een korte vleugel met serre uit 1893. Toen zijn ook lichtopeningen in de zuidgevel van het souterrain gemaakt. Het bouwvolume van het huis is in 1906 verdubbeld door de aanbouw van een westvleugel met een toren (noord). De westvleugel, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen, heeft een onregelmatige gevelindeling met gekoppelde meerruitsvensters. De achtkantige toren heeft aan drie zijden langwerpige staande vensters en wordt bekroond door een ingesnoerde met leien gedekte spits. Onder leiding van de architecten G.C.Bremer en S. de Clercq uit Den Haag is in 1930 het huis gerestaureerd, waarbij vooral de west- en zuidgevel zijn gemoderniseerd (grote raampartijen). Het INTERIEUR is door de vele verbouwingen niet meer in oorspronkelijke staat. Van belang zijn de twee kelders met twee segmentvormige tongewelven uit het midden van de 16de eeuw en een kelder met twee kruisgewelven uit de 17de eeuw. Waardering HOOFDGEBOUW (Empe) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het hoofdgebouw dat in verschillende bouwfasen vanaf de 16de eeuw tot stand is gekomen; - vanwege het vrij gaaf bewaard gebleven exterieur van het oostelijke gedeelte in classicistische stijl uit ca.1825; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510144
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Huis Empe: hoofdgebouw in Empe

't Huis Empe: historische tuin- en parkaanleg

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Empe. De tuin- en parkaanleg van de buitenplaats is in drie dele..

't Huis Empe: theekoepel

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving THEEKOEPEL. Ten noorden van het huis staat een theekoepel uit ca.1930. Het op ronde grondslag gebouwde gebouwtje heeft een ove..

't Huis Empe: twee bruggen

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving TWEE BRUGGEN. Ten zuidoosten en ten zuidwesten van het huis liggen over de waterpartij twee vrijwel identieke gebogen houten b..

't Huis Empe: houten botenloods

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving HOUTEN BOTENLOODS. Aan de vijver ligt een houten botenloods uit de eerste helft van de 20ste eeuw (XXb) opgetrokken op rechtho..

't Huis Empe: koetshuis met schuurtje

Voorsterweg 166
Empe (Gemeente Brummen)
Omschrijving KOETSHUIS MET SCHUURTJE. Aan de Voorsterweg staat een bakstenen koetshuis uit 1908 gebouwd in de Engelse landhuisstijl oorspro..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Huis Empe: hoofdgebouw in Empe