Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk in Hoofddorp

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 772
2132BW Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1859
Architect: Bakker


Beschrijving van Pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding PASTORIE, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofddorp. De pastorie is gebouwd in 1859, naar ontwerp van de Amsterdamse architect Bakker, in eclectische bouwtrant. Omschrijving Pastorie, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een verzonken zadeldak met blauw gesmoorde kruispannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Hoofdweg. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband, boven een uitgemetselde plint. De voorgevel (NW) en de rechterzijgevel (ZW) zijn voorzien van een witte pleisterlaag. In het muurwerk zijn op verschillende plaatsen de schieters van rozetankers zichtbaar en enkele staafankers. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen een achtruits- (begane grond) of zesruits-schuifvenster (eerste verdieping), waarvan het tweeruits-bovenlicht getoogd is. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (NW) heeft een breedte van vijf vensterassen, waarvan de middelste is ondergebracht in een licht risalerende middenpartij. Op de hoeken van de voorgevel zijn lisenen aangebracht. Tussen de begane grond en eerste verdieping is een cordonlijst aangebracht. De middenpartij bevat op de begane grond de voordeur, bestaande uit een dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. De deur heeft een houten omlijsting met kroonlijst. De voordeur is bereikbaar via enkele hardstenen treden. Boven de voordeur, op de eerste verdieping, bevindt zich een venster dat afgesloten wordt door een segmentboogvormige wenkbrauw op consoles. In de geveldelen aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich zowel op de begane grond als eerste verdieping twee vensters, die gekoppeld worden door een houten onderdorpel en een wenkbrauw met twee bogen op consoles. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op consoles. De wit gepleisterde rechterzijgevel (ZW) heeft tussen de begane grond en eerste verdieping en tussen de eerste verdieping en de kapverdieping een getoogd venster met roedenverdeling. De linkerzijgevel (NO) heeft een zelfde opbouw en indeling als de rechterzijgevel. Het metselwerk is evenwel niet gepleisterd. De achtergevel (ZO) is niet gepleisterd en heeft een vergelijkbare indeling als de voorgevel, maar is eenvoudiger uitgevoerd. Alleen de hoeklisenen zijn gestuct. De vensters hebben geen wenkbrauwen. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met panelen. Waardering De uit 1859 daterende, in eclectische bouwtrant opgetrokken pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van het religieuze complex Nederlands Hervormde Kerk te Hoofddorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510063
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk in Hoofddorp

Hoofdvaartkerk: Nederlands Hervormde Kerk

Hoofdweg 774
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding NEDERLANDS HERVORMDE KERK, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofd..

De Eersteling

Hoofdweg 741
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Korenmolen De Eersteling. Stenen ronde korenmolen, bovenkruier type grondzeiler. Molenaarshuis.

Oude Raadhuis

Hoofdweg 675
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding Voormalig RAADHUIS van de gemeente Haarlemmermeer, gelegen aan de westzijde van de Hoofdweg te Hoofddorp. Het vrijstaande pand we..

voormalig Kantongerecht Haarlemmermeer

Raadhuislaan 3
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding Voormalig KANTONGERECHT, gelegen aan de zuidzijde van de Raadhuislaan. Het vrijstaande pand dateert uit 1911 en werd gebouwd naar..

Polderhuis van de Haarlemmermeerpolder

Marktplein 47
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding POLDERHUIS MET DIENSTWONING van het waterschap Groot-Haarlemmermeer, gebouwd in 1913 en gesitueerd aan de oostzijde van de Hoofdw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)