Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vondel's Landleeuw: woonhuis met staartstuk in Abbenes

Woonhuis

Hoofdweg 1666
2157NB Abbenes (gemeente Haarlemmermeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Vondel's Landleeuw: woonhuis met staartstuk

Inleiding WOONHUIS MET STAARTSTUK T.B.V. STALLEN, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". Het lange gebouw is west-oostgericht en bevindt zich ten noorden van de binnenhof, waarbij het woonhuis zich aan de straatzijde (west) bevindt en het staartstuk daarachter ligt (oostelijk). Omschrijving Woonhuis met stallen, gebouwd op rechthoekig grondplan onder zadeldaken met noklijn loodrecht op de Hoofdweg. Het woonhuis heeft een hoogte van twee bouwlagen, het staartstuk een hoogte van één bouwlaag. Het woonhuis heeft rechthoekige houten vensters met keramische dorpeltegels en rechthoekige houten deuren. De vensters op de begane grond hebben glas-in-loodbovenlichten. De voorgevel van het woonhuis (W) heeft een breedte van twee vensterassen. Op de begane grond bevat de linkeras een kruiskozijn, de rechteras bevat een dubbele terrasdeur geflankeerd door vensters. Op de eerste verdieping bevatten beide vensterassen vier draairamen. Boven deze vensters is de naam "VONDEL'S LANDLEEUW" aangebracht. In de nok bevindt zich een klein ruitvormig venster. De rechterzijgevel (Z) heeft een rechthoekige uitbouw onder ingestoken schilddak. Op de begane grond heeft de uitbouw grote vensters en twee openslaande deuren, op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met bakstenen borstwering en houten hoekpijlers die het dak dragen. Op de nokhoek staat een keramische piron. Voorts bevat de rechterzijgevel een deur met zij- en bovenlichten en enkele rechthoekige vensters. De linkerzijgevel (N) bevat enkele vensters. Het staartstuk heeft een rechthoekig grondplan. De noklijn wordt doorsneden door drie zinken ventilatieschoorstenen. De vensters hebben rechthoekige metalen, houten en betonnen stalramen en rechthoekige opgeklampte deuren met tweeruits-bovenlichten. Aan de lange noord- en zuidzijde is de gevel op twee plaatsen hoger opgetrokken ten behoeve van een dubbele openslaande hooideur. Deze geveldelen worden afgesloten door een ingestoken schildeind met keramische nokpiron. Waardering Het woonhuis met staartstuk is van algemeen belang als kenmerkend en historisch-functioneel onderdeel van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510057
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vondel's Landleeuw: woonhuis met staartstuk in Abbenes

Vondel's Landleeuw: landbouwschuur

Hoofdweg 1666
Abbenes (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding LANDBOUWSCHUUR, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". De schuur is noord-zuidgericht en bev..

Vondel's Landleeuw: wagenschuur

Hoofdweg 1666
Abbenes (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding WAGENSCHUUR, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". De wagenschuur is oost-westgericht en be..

Vondel's Landleeuw: toegangshek

Hoofdweg 1666
Abbenes (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding TOEGANGSHEK, behorend bij het boerderijcomplex van de hofboerderij "Vondel's Landleeuw". Het hek bevindt op het zuidelijk uiteind..

Langhuisboerderij met zomerhuis "Andreas Hoeve"

Hoofdweg 1741
Abbenes (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS, genaamd "Andreas Hoeve", gelegen aan de westzijde van de Hoofdweg te Abbenes. De in ambachtelijk..

Margaretha's Hoeve

Hoofdweg 1327
Nieuw Vennep (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding De verlengde STOLPBOERDERIJ "Margaretha's Hoeve" met TBC-HUISJE, gelegen aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep in de Haarlemmermeerpold..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vondel's Landleeuw: woonhuis met staartstuk in Abbenes

Foto's (1)