Den Dam: boerderij 'Bosmanshuis' met bakspieker in Eefde

Damlaan 4
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)

Bouwjaar: 1766 (muurankers)

Beschrijving van Den Dam: boerderij 'Bosmanshuis' met bakspieker

BOERDERIJ 'BOSMANSHUIS' MET BAKSPIEKER. Ten noorden van de oprijlaan (Damlaan) een bakstenen boerderij van het langhuis-type uit 1766 (zie muurankers) bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt wolfsdak met op de nok een gemetselde schoorsteen. Vensters met ramen uit de bouwtijd. In de voorgevel een excentrisch geplaatste toegangsdeur met meerruits bovenlicht. Links van de deur een groot twintigruitsvenster met luiken en een bolkozijn waaronder een kelderlicht, rechts van de deur een klein meerruitsvenster met enkel luik. Bij de boerderij hoort een achttiende-eeuwse bakspieker op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldakje tussen getrapte topgevels. Segmentboogvormige stookopening en een rondboog luik. Waardering BOERDERIJ 'BOSMANSHUIS' MET BAKSPIEKER van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de oprijlaan; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de 19de-eeuwse bakspieker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)