Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Dam: tuinmanswoning in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Damlaan 10
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1926 (gevelsteen)


Beschrijving van Den Dam: tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw, buiten de omgrachting gelegen tuinmanshuis uit 1926 (zie gevelsteen). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde pand bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op de nok twee gepleisterde schoorstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel (tuitgevel) met twee twaalfruits schuifvensters op de begane grond en twee zesruits vensters met drieruits bovenlicht op de verdieping. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510054
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Dam: tuinmanswoning in Eefde

Den Dam: koetshuis

Damlaan 8
Eefde (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een diens..

Den Dam: hoofdgebouw

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
HOOFDGEBOUW (Den Dam). Op een omgracht terrein ligt een blokvormig hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de zestiende eeuw, dat in 1765 in c..

Den Dam: historische tuin- en parkaanleg

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Den Dam. De kern van de aanleg bestaat uit drie eilanden, waarvan het vierkant..

Den Dam: zonnewijzer

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
ZONNEWIJZER. Voor het huis staat een natuurstenen zonnewijzer opgebouwd uit een rechthoekige sokkel en een gedecoreerd, consolevormig midden..

Den Dam: kas

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
KAS. In de moestuin op het vijfhoekige eiland staat een negentiende-eeuwse kas op een rechthoekig, bakstenen fundament waarop een houten ger..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Dam: tuinmanswoning in Eefde