Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Dam: kas in Eefde

Tuin Park Landgoed

Damlaan 6
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Den Dam: kas

KAS. In de moestuin op het vijfhoekige eiland staat een negentiende-eeuwse kas op een rechthoekig, bakstenen fundament waarop een houten geraamte met glas en roeden. In de kopgevel een deur. In het verlengde aan de achterzijde een bakstenen stookhok met een hoge gemetselde schoorsteen. Achter de kas een negentiende-eeuwse ronde waterput met ijzeren pomp. Voor de kas liggen twee gemetselde negentiende-eeuwse koude bakken van verschillend formaat. Waardering KAS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een moestuin bij de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510053
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Dam: kas in Eefde

Den Dam: hoofdgebouw

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
HOOFDGEBOUW (Den Dam). Op een omgracht terrein ligt een blokvormig hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de zestiende eeuw, dat in 1765 in c..

Den Dam: historische tuin- en parkaanleg

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Den Dam. De kern van de aanleg bestaat uit drie eilanden, waarvan het vierkant..

Den Dam: zonnewijzer

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
ZONNEWIJZER. Voor het huis staat een natuurstenen zonnewijzer opgebouwd uit een rechthoekige sokkel en een gedecoreerd, consolevormig midden..

Den Dam: koetshuis

Damlaan 8
Eefde (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een diens..

Den Dam: tuinmanswoning

Damlaan 10
Eefde (Gemeente Lochem)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw, buiten de omgrachting gelegen tuinmanshuis uit 1926 (zie gevelsteen). Het op rechthoekige g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Dam: kas in Eefde