Den Dam: koetshuis in Eefde

Damlaan 8
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)

Beschrijving van Den Dam: koetshuis

KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een dienstwoning uit ca.1924. Het pand bestaat uit twee haaks opelkaar geplaatste bouwmassa's van één bouwlaag onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. In de voorgevel twee getoogde dubbele inrijdeuren gevat in een bakstenen omlijsting met rechts daarvan een deur met meerruits bovenlicht en links daarvan een identieke deur en een meerruitsvenster met luiken. Centraal een dakkapel met dubbel luik dat driehoekig is afgesloten. De overige gevels kennen een symmetrische indeling van twaalfruits schuifvensters met luiken. Deur met bovenlicht. Gietijzeren dakvensters. Achter het koetshuis een houten brug (ca.1926) bestaande uit een houten loopplank op houten staander met een balustrade van stammetjes. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)