Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Dam: hoofdgebouw in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Damlaan 6
7211CJ Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw (bouw) 1765 (verb.)


Beschrijving van Den Dam: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Den Dam). Op een omgracht terrein ligt een blokvormig hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de zestiende eeuw, dat in 1765 in classicistische stijl is verbouwd en vergroot. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op een rechthoekig, onregelmatig gevormd plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen (deels onderkelderd) onder een met blauwe friese pannen afgeplat schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt zeven travee├źn met in het midden, vooraf gegaan door een hardstenen bordes (vergroot in 1938) met banken, de omlijste toegangsdeur met bovenlicht waarboven een verdiepingsvenster en een meerruits dakkapel onder een driehoekig fronton. De gevel heeft een invulling met gemoderniseerde vensters: op de begane grond H-vensters met persiennes, op de verdieping T-vensters met persiennes en aan weerszijden van de ingangspartij halve vensters. In de gevel zijn de wapens van Van der Capellen en van Ripperda (1599) gemetseld en een gedenksteen. Tegen de oostgevel een verdiepingloze aanbouw (herenkamer) uit 1938 met een H-venster met persiennes in de voorgevel en tuindeuren aan een bordes in de zijgevel. De achtergevel kent een onregelmatig indeling met een toegangsdeur en meerruits dakkapellen. Aan de oostzijde een gedeeltelijk houten bordes aan de aanbouw van 1938. Verbouwingen huis (inwendig) in 1875. Van het huis is alleen de kamer rechts van de voordeur onderkelderd met kruisgewelven. Waardering HOOFDGEBOUW (Den Dam) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het in oorsprong 16de-eeuwse huis dat in de 18de eeuw in classicistische stijl is verbouwd; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510048
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Dam: hoofdgebouw in Eefde

Den Dam: historische tuin- en parkaanleg

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Den Dam. De kern van de aanleg bestaat uit drie eilanden, waarvan het vierkant..

Den Dam: zonnewijzer

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
ZONNEWIJZER. Voor het huis staat een natuurstenen zonnewijzer opgebouwd uit een rechthoekige sokkel en een gedecoreerd, consolevormig midden..

Den Dam: kas

Damlaan 6
Eefde (Gemeente Lochem)
KAS. In de moestuin op het vijfhoekige eiland staat een negentiende-eeuwse kas op een rechthoekig, bakstenen fundament waarop een houten ger..

Den Dam: koetshuis

Damlaan 8
Eefde (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een diens..

Den Dam: tuinmanswoning

Damlaan 10
Eefde (Gemeente Lochem)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw, buiten de omgrachting gelegen tuinmanshuis uit 1926 (zie gevelsteen). Het op rechthoekige g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Dam: hoofdgebouw in Eefde

Foto's (1)