Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas in Ede

Woonhuis

Schaapsweg 2
6713BC Ede
Gelderland

Bouwjaar: na 1850


Beschrijving van Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas

DIENSTWONING van de gasbaas van na 1850. Vooraan op het terrein bevindt zich de dienstwoning, bestaande uit een bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. Het huis heeft halverwege een sprong en aan de rechterzijde een hoge uitbouw onder een plat dak. Het pand is uitgevoerd in baksteen, grotendeels wit gesausd, afgewisseld met banden, strekken en bogen in gele en rode verblendsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510044
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gasfabriek
De Gasfabriek in Ede
De Gasfabriek in Ede
Locatie Schaapsweg 2, Ede
Oorspr. functie Fabriek
Bouw gereed 1904
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507525
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Gasfabriek in Ede is het monumentale overblijfsel van een traditionele gasfabriek uit het begin van de 20ste eeuw. Het complex werd gebruikt voor de productie van lichtgas. Het terrein is gelegen aan de Schaapsweg in de Gelderse plaats Ede. Het is een rijksmonument.

Geschiedenis

De gasfabriek werd gebouwd in 1904. Dit is nog te zien aan de voorgevel waar het volgende opschrift is vermeld: "gemeente Gasfabriek 1904". Het complex is ontworpen door gemeentearchitect H. Noordman Kzn. en bestond uit een stokerij voor natte en droge zuivering, twee zuiverhuizen, een condensgebouw, een kantoor, een werkplaats en een dienstwoning. Deze gebouwen zijn tegenwoordig nog allemaal in vrijwel oorspronkelijke staat. Aanvankelijk waren er ook nog een kolenloods en een gashouder, maar deze zijn gesloopt.

Sluiting

Toen in 1959 het aardgasveld van Slochteren werd ontdekt, schakelde Nederland over op aardgas en werden de gasfabrieken overbodig. De fabriek in Ede heeft dienstgedaan tot in de jaren zestig. Na de sluiting werd het terrein lange tijd gebruikt door gemeentewerken, waarna het een tijdlang ongebruikt lag. Het terrein was onbruikbaar in verband met bodemverontreiniging.

Herinrichting van het gebied

De provincie Gelderland heeft samen met de eigenaar van het terrein, energiebedrijf Nuon, de bodem van het oude gasfabriekterrein gesaneerd. Hierdoor werd de grond van het terrein van de Edese gasfabriek weer geschikt voor herinrichting. Het terrein werd verkocht aan een projectontwikkelaar en in 2009 is een nieuwbouwproject gestart met de toepasselijke naam: "De Fabrieck". Hierbij is rekening gehouden met de monumentale status.

Afbeeldingen

Externe links


Monumenten in de buurt van Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas in Ede

Gasfabriek

Schaapsweg 2
Ede
GASFABRIEK. Het hoofdgebouw van de gasfabriek is gebouwd in 1904-1905 naar ontwerp van gemeente-architect H. Noorman Kzn. Het gebouw bood oo..

Zuiverhuis

Schaapsweg 2
Ede
ZUIVERHUIS. Het in 1915 gebouwde zuiverhuis is een pand op rechthoekige plattegrond van een hoge bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde k..

Smeedijzeren gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman

Nieuwe Stationsstraat 36a
Ede
Inleiding Smeedijzeren GASLANTAARN vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij HENNEMAN in 1923 als geschenk van de Edese bev..

Nieuwe Kerk

Verlengde Maanderweg 33
Ede
Inleiding Vrijstaande Nederlandse Hervormde KRUISKERK `De Nieuwe Kerk' naar ontwerp van de architect T.G. SLIJKHUIS uit Apeldoorn uitgevoer..

Station Ede Centrum

Museumplein 7
Ede
Station Ede Centrum. Centraalspoorstation (1902 Spoorwegmaatschappij "De Veluwe") in de vorm van een late navolging van Staatsspoor Klasse I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gasfabriek: Dienstwoning van de gasbaas in Ede

Foto's (1)