Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hindersteyn: tuinmanswoning in Langbroek

Woonhuis

Langbroekerdijk A 123
3947BG Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van Hindersteyn: tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een bakstenen tuinmanswoning uit 1851 (zie gedenksteen) met in het verlengde een aangebouwde houten schuur. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansarde dak met windveren. In de noordgevel samengestelde meerruits draaivensters met spitsboogvormig bovenlicht, in de oostgevel meerruits draaivensters en een dakkapel met halfrond bovenlicht. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in neogotische stijl (1851); - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510041
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hindersteyn: tuinmanswoning in Langbroek

Hinderstein: woontoren

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Hindersteyn). Oorspronkelijk omgrachte, middeleeuwse woontoren met aanbouwen van woonvleugels uit 1847 en 1864 in pseudo-midde..

Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting,..

Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer n..

Hindersteyn: kas

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Beschrijving onderdeel 5: Kas Inleiding Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den D..

Dubbel woonhuis

Langbroekerdijk A 86
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS XIX, bakstenen gebouw gedeeltelijk gepleisterd onder pannen zadeldak met schild links en zijtop met vlechtingen rechts; staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hindersteyn: tuinmanswoning in Langbroek