Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis in Langbroek

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk A 121
3947BG Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1500-1600


Beschrijving van Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis

POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer naar het oosten is verplaatst en in neogotische stijl is herbouwd (zie twee gevelstenen 'anno 1647' en 'Renovatum anno 1847'). Sinds 1973 is het pand in gebruik als woonhuis. Het bakstenen poortgebouw is samengesteld uit een toren van twee bouwlagen, een langwerpig deel (koetshuis) van één bouwlaag en een aanbouw uit 1881. De op vierkante grondslag opgetrokken toren heeft een getoogde doorgang op de begane grond en een spitsboogvenster op de verdieping onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak bekroond door een windvaan. Onder de kroonlijst zijn duivengaten aangebracht, die thans dichtgemetseld zijn. Aansluitend op de toren het koetshuis onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met gemetselde schoorsteen en met uitgebouwd verdiepingloos stookhok. De oostgevel is voorzien van spitsboogvensters. De koetsierswoning met Vlaamse gevel is in 1881 gebouwd. Deze op rechthoekige grondslag aanbouw bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak. In 1913 is een deel van de stal verbouwd tot twee woningen, waarvan bij de restauratie in 1973 één woning is gesloopt. In de westgevel zijn meerruitsvensters en een in 1978 aangebouwde serre. Waardering POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in neogotische stijl (1847); - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510040
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis in Langbroek

Hinderstein: woontoren

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Hindersteyn). Oorspronkelijk omgrachte, middeleeuwse woontoren met aanbouwen van woonvleugels uit 1847 en 1864 in pseudo-midde..

Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting,..

Hindersteyn: kas

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Beschrijving onderdeel 5: Kas Inleiding Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den D..

Hindersteyn: tuinmanswoning

Langbroekerdijk A 123
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een bakstenen tuinmanswoning uit 1851 (zie gedenksteen) met in het verlengde een aangebouwd..

Dubbel woonhuis

Langbroekerdijk A 86
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS XIX, bakstenen gebouw gedeeltelijk gepleisterd onder pannen zadeldak met schild links en zijtop met vlechtingen rechts; staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis in Langbroek

Foto's (1)