Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg in Langbroek

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk A 121
3947BG Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting, die in ca.1880 rond het huis grotendeels is gedempt en bij de woontoren vergraven is tot een vijver in landschapsstijl. De Topografische Militaire Kaart van 1885 en de tekening van Lutgers uit 1869 tonen een ronde aanleg voor het huis met solitairen en achter het huis nutstuinen en een parkbos. De ronde aanleg voor het huis is thans in structuur nog aanwezig en draagt een besloten karakter. Vanaf de middenpartij van het huis loopt een zichtas over het weidegebied naar de bossen van Moersbergen. Vanaf de wetering wordt het zicht bepaald door rode beuken en een linde. De buitenste omgrachting wordt omringd door singels, waarbij de recente aanleg achter het huis door een kastanjesingel wordt afgesloten. Achter deze singel ligt een bosgedeelte en een weideperceel, waar het recent aangelegde doolhof is aangeplant. Het sparrenlaantje naar het poortgebouw was tot ca.1950 de enige ontsluiting van de buitenplaats, waarna een tweede oprit aan de noordzijde werd aangelegd. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn van algemeen belang: - vanwege de middeleeuwse grachten- en singelstructuur; - vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit de tweede helft van de 19de eeuw voor het huis; - vanwege de visuele samenhang van de complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510039
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg in Langbroek

Hinderstein: woontoren

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Hindersteyn). Oorspronkelijk omgrachte, middeleeuwse woontoren met aanbouwen van woonvleugels uit 1847 en 1864 in pseudo-midde..

Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer n..

Hindersteyn: kas

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Beschrijving onderdeel 5: Kas Inleiding Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den D..

Hindersteyn: tuinmanswoning

Langbroekerdijk A 123
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een bakstenen tuinmanswoning uit 1851 (zie gedenksteen) met in het verlengde een aangebouwd..

Dubbel woonhuis

Langbroekerdijk A 86
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS XIX, bakstenen gebouw gedeeltelijk gepleisterd onder pannen zadeldak met schild links en zijtop met vlechtingen rechts; staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg in Langbroek