Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hinderstein: woontoren in Langbroek

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk A 121
3947BG Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Hinderstein: woontoren

HOOFDGEBOUW (Hindersteyn). Oorspronkelijk omgrachte, middeleeuwse woontoren met aanbouwen van woonvleugels uit 1847 en 1864 in pseudo-middeleeuwse stijl met neogotische vensters. Bij de renovatie van het huis (1981-1989) is de achtergevel met een bouwlaag verlaagd en op de begane grond deels opengewerkt, zodat er een arcade is ontstaan. Tevens is bij de renovatie de veranda op de eerste verdieping gebouwd en het terras achter het huis aangelegd. De uit kloostermoppen opgetrokken woontoren is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt tentdak eindigend in een gemetselde schoorsteen met het wapen van de ridderhofstad Hindersteyn. De schoorsteen wordt bekroond door een vergulde koperen bol met wapenvaan. Drie dakschilden zijn voorzien van een dakkapel met neogotische roedenverdeling. Tegen de zuid- en westgevel van de woontoren staat een in oorsprong zeventiende-eeuwse aanbouw, die in 1847 is herbouwd, waarbij alle gevels, ook de woontoren, zijn voorzien van spitsboogvensters. De in handvorm baksteen opgetrokken aanbouw omvat drie bouwlagen (de derde bouwlaag dateert uit 1864) onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels met in de top een rond venster voorzien van rozetvormige roedenverdeling. Aan de voorzijde wordt de trapgevel bekroond door het alliantiewapen van Van Zuylen van Nijevelt en Van Bylandt. Op de begane grond is de ingangspartij gevormd door drie spitsboogvormige arcadebogen, thans is de ingang in de westgevel. Tegen de trapgevel is een torenvormige aanbouw uit 1864 met kantelen en spitsboogvensters. De westgevel van de toren wordt geleed door spitsboognissen. De zes traveeën brede achtergevel bestaat uit een rechthoekige aanbouw van twee bouwlagen met lijstgevel onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt dak met twee dakkapellen voorzien van een neogotische roedenverdeling. De gevel kent een invulling met spitsboogtuindeuren en spitsboogvensters, waarvan er één op de verdieping in trompe d'oeil is uitgevoerd. De oostgevel bestaat nog uit zeventiende-eeuws muurwerk met ontlastingsbogen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de herenkamer met monumentale eikenhouten schouwpartij en eikenhouten betimmeringen (lambrisering, plafond, deuromlijsting) in neorenaissance stijl. Onder de toren bevindt zich een middeleeuwse kelder met tongewelf en een kijk- annex schietgat in de muur. Waardering HOOFDGEBOUW (Hindersteyn) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een middeleeuwse woontoren die in de negentiende eeuw in pseudo-middeleeuwse stijl met neogotische elementen werd verbouwd en uitgebreid; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg; - vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510037
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hindersteyn
Hinderstein-1999.jpg
Locatie Langbroek, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Woontoren met latere aanbouwen
Stijl Neogotiek
Eigenaar Ridderhofstad Hindersteyn B.V. (2002)[bron?]
Huidige functie Woning
Gebouwd in omstreeks 1300 (woontoren) - 1865
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  510037
Bijzonderheden ridderhofstad

Hindersteyn is een kasteel en ridderhofstad in de Nederlandse provincie Utrecht in het Overkwartier bij Langbroek.

Het huis, dat een leen was van het Sticht Utrecht, is omstreeks 1300 door Hinder van Wulven uit het geslacht der van Wulven gesticht.

In 1841 kocht Philip Julius baron van Zuylen van Nyevelt (1785-1864), lid van het geslacht Van Zuylen van Nyevelt het huis; zijn echtgenote overleed erop in 1859. Hij liet het na aan een verre verwant: Philip Julius Henry graaf van Zuylen van Nyevelt (1853-1913) die het in 1881 van de hand deed.[1] In de 20e eeuw kwam het in handen van mr. Karel Lodewijk Cornelis Maria Ignatius baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn (1901-1975), lid van het geslacht De Wijkerslooth; zijn vier kinderen werden op het huis geboren.[2]

In 1972 kocht Hendrik Jan Engelbert van Beuningen, kleinzoon van Hendrik Adriaan van Beuningen, het landgoed en voegde het bij het reeds sinds 1962 in zijn bezit zijnde ernaast gelegen Rhodesteyn.[3] Het kasteel en bijgebouwen en vijf hectare grond werd in 1972 gekocht door Antonius Franciscus Geytenbeek. Hij maakte in 1976 een begin met het herstel van de woontoren. De rest van het huis werd van 1980 tot 1989 hersteld tot de toestand van 1865.[4] Sindsdien wordt het kasteel bewoond door de familie Geytenbeek. De tuinaanleg is hersteld en een moestuin met drie historische kassen, een doolhof en labyrint zijn toegevoegd aan het bestaande ensemble.

In de tuin bevindt zich een laat-20e-eeuwse slangenmuur.

Wapen van Hindersteyn

Monumenten in de buurt van Hinderstein: woontoren in Langbroek

Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting,..

Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer n..

Hindersteyn: kas

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Beschrijving onderdeel 5: Kas Inleiding Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den D..

Hindersteyn: tuinmanswoning

Langbroekerdijk A 123
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een bakstenen tuinmanswoning uit 1851 (zie gedenksteen) met in het verlengde een aangebouwd..

Dubbel woonhuis

Langbroekerdijk A 86
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS XIX, bakstenen gebouw gedeeltelijk gepleisterd onder pannen zadeldak met schild links en zijtop met vlechtingen rechts; staa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hinderstein: woontoren in Langbroek

Foto's (1)