Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten schuur in Langerak

Gebouw

Lekdijk 19
2967GA Langerak (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Houten schuur

Inleiding Houten SCHUUR van onbekend bouwjaar buitendijks gebouwd tegen de kruin van de Lekdijk. De schuur, opgetrokken in Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant, wordt tegenwoordig gebruikt als dijkmagazijn. Omschrijving Schuur met gepotdekselde geteerde wanden op een bakstenen fundament onder een rietgedekt schilddak met een aan de achterzijde iets geknikt en verlengd dakschild. In de voorgevel is een dubbele rechtgesloten deur met ijzer beslag geplaatst en daarboven een luik onder een opgelicht dakschild. Naast de deur en in de achter en zijgevels zijn grote staande ventilatieroosters geplaatst. Waardering De houten schuur is cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een eenvoudige houten dijkschuur. De schuur is architectuurhistorisch van algemeen belang als representatief typologisch en inmiddels zeldzaam geworden voorbeeld van een dijkschuur gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. De schuur is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De schuur is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510015
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten schuur in Langerak

Transformatorgebouw

Lekdijk 17
Langerak (Gemeente Liesveld)
Inleiding Het kleine, buiten de bebouwde kom, op het binnendijkse talud van de Lekdijk staande TRANSFORMATORGEBOUW is waarschijnlijk gebouw..

Boerderij, langhuis

Lekdijk West 38
Lopik
BOERDERIJ, langhuis.

Dijkbewakingspaal nummer 8

Lekdijk West 36
Lopik
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. ..

Peilschaalhuisje

Lekdijk West 36
Lopik
Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te meten zonder last te hebbe..

Boerderij, dwarshuis

Lekdijk West 48
Lopik
Boerderij, dwarshuis, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten schuur in Langerak