Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur en bijbehorende veerhuis in Nieuwpoort

Gebouw

Buitenhaven 29
2965AD Nieuwpoort (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1873 (schuur) 1871-1872 (veerhuis)


Beschrijving van Schuur en bijbehorende veerhuis

Inleiding De in een Ambachtelijke-Traditionele bouwtrant opgetrokken SCHUUR kwam in 1873 tot stand, nadat eerder, in 1871-1872, door de plaatselijke metselaar Gijsbert den Besten het bijbehorende veerhuis was gebouwd. De schuur ligt direct nabij het veerhuis, iets ten westen ervan. Het springt met de rooilijn in zuidelijke richting iets naar voren, zodat men met paard en wagen voorlangs het veerhuis de schuur in kon gaan. In de schuur konden paarden worden gestald. Hieraan herinneren nog ijzeren ringen tegen de muur van de schuur. Nadat het voetveer in de jaren '20 van de 20ste eeuw is opgeheven is de schuur als opslagruimte in gebruik geweest. Omschrijving Vrijstaande, uit gele ijsselsteen (kruisverband) opgetrokken éénlaagse bouwmassa op een rechthoekig grondvlak onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen (deels ook rode). Het noordelijke dakschild gaat over in het lessenaarsdak van een gepotdekselde aanbouw tegen noordelijke langsgevel. De nokrichting loopt in oost-westrichting, parallel aan dat van het veerhuis. De voorgevel (oost) is een gepleisterde (deels ook wit gesausde) puntgevel, die wordt afgesloten door houten windveren en een makelaar, die qua vormgeving identiek is aan die van het veerhuis. Links in de gevel is een houten dubbele inrijdeur geplaatst en op de zolder in het midden bevindt zich een licht getoogdhouten (hooi-)luik. Rechts in de gevel bevindt zich een latere deuropening. In de zuidelijke langsgevel is één segmentbogig gietijzeren stalvenster met roedenverdeling aangebracht. De aanbouw tegen de noordelijke langsgevel heeft aan langszijde ondermeer een houten deur en een tweeruits raam. NB. De houten aanbouw tegen de achtergevel (west) is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering De schuur is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met het veerhuis. De schuur is redelijk gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaal gebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur en bijbehorende veerhuis in Nieuwpoort

Veerhuis

Buitenhaven 29
Nieuwpoort (Gemeente Liesveld)
Inleiding VEERHUIS in 1871-1872 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd door de plaatselijke metselaar Gijsbert den Besten. Het ..

Smal pandje rechts naast het Arsenaal. Zadeldak met puntgevel. In de geveltop een sieranker

Buitenhaven 13
Nieuwpoort (Gemeente Liesveld)
Smal pandje (XVIII ?) rechts naast het Arsenaal. Zadeldak met puntgevel. In de geveltop een sieranker.

Courtine II-III

Buitenhaven 38
Nieuwpoort (Gemeente Liesveld)
COURTINE II-III MET WATERPOORT. Courtine met in het midden een coupure, geflankeerd door twee recent vernieuwde keermuren met schotbalksponn..

Arsenaal

Buitenhaven 11
Nieuwpoort (Gemeente Liesveld)
ARSENAAL met Arsenaalterrein. Sober rechthoekig gebouw onder schilddak. Bakstenen gevels met omlopende houten kroonlijst en, in de smalle g..

Deftig herenhuis met verdieping en schilddak. De met een kroonlijst afgedekte voorgevel heeft een dubbele deur met gesneden trumeau uit de bouwtijd in ..

Buitenhaven 9
Nieuwpoort (Gemeente Liesveld)
Deftig herenhuis (midden XIX) met verdieping en schilddak. De met een kroonlijst afgedekte voorgevel heeft een dubbele deur met gesneden tru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur en bijbehorende veerhuis in Nieuwpoort

Foto's (2)