Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Winkeltje, voormalig keuterboerderij in Sint Maartensbrug

Boerderij

Grote Sloot 209
1752JM Sint Maartensbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850 (kern ouder)


Beschrijving van 't Winkeltje, voormalig keuterboerderij

Inleiding Vrijstaande voormalige KEUTERBOERDERIJ, gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot. Het ambachtelijk-traditioneel gebouwde pand is in kern vermoedelijk ouder dan 1850. Het huidige aanzien wordt bepaald door een gevelindeling die in de tweede helft van de 19de eeuw is ontstaan door het aanbrengen van nieuwe vensters en deuren. Het pand is tegenwoordig (1995) in gebruik als winkel. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde voormalige keuterboerderij, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met rode Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Grote Sloot. Aan de noordzijde is over de hele lengte van het pand een aankapping aangebracht. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, aan drie zijden voorzien van een pleisterlaag met snijvoegen. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn staafankers en sierankers zichtbaar. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen een houten vierruits-schuifvenster met tweeruits-bovenlicht en houten lekdorpel. De voorgevel (O), de oostelijke kopgevel, heeft twee vensterassen met een schuifvenster. Geheel rechts van de voorgevel bevindt zich onder het aangekapt gedeelte een klein houten vierruits-venster. In de topgevel bevindt zich een rechthoekig houten draaivenster. De voorgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met rijk gesneden windveren en makelaars op de hoeken en nok. De linkerzijgevel (Z) heeft vier oorspronkelijke vensterassen, waarvan er twee een zesruits-schuifvenster bevatten. De andere twee assen bevatten een houten paneeldeur met bovenlicht. De meest oostelijk gelegen deur bevat een ijzeren levensboom in het bovenlicht. De achtergevel (W) wordt op de begane grond door een (niet beschermde) aanbouw aan het oog onttrokken. De topgevel is voorzien van verticaal beschot en bevat een kleine opgeklampte deur. De topgevel wordt afgesloten door windveren en een nokmakelaar. De rechterzijgevel (N) is de lage wand onder het aangekapt gedeelte. Deze gevel is ongepleisterd en is blind. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles. Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere in het achterhuis twee bedsteden in het aangekapt gedeelte. Waardering Het ambachtelijk-traditioneel uitgeboerde, eenvoudige pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een keuterboerderij op het Noordhollandse platteland uit de tweede helft van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510007
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Winkeltje, voormalig keuterboerderij in Sint Maartensbrug

Stolphoeve gelegen bij de St.Maartensbrug met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele steen; ro ..

Grote Sloot 201
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Bij de St.Maartensbrug gelegen stolphoeve met onderkelderd vooreind, aan de weg door gepleisterde topgevel beëindigd. In de zijgevel gele s..

Nederlands Hervormde Kerk

Grote Sloot 233
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Gebouw uit 1696 later gepleisterd met houten torentje op de westgevel. Inwendig twee rijen Ionische zuilen, houten spiegelgewelf. Eiken pree..

Pastorie

Grote Sloot 173
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige PASTORIE, behorend bij de laat 17de-eeuwse kerk van St. Maartensbrug (adres: Grote Sloot 233) die reeds ri..

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Brandwijck: koetshuis

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het noordelijk deel van het erf gelegen vrijstaand KOETSHUIS, vermoedelijk daterend ut de 18de eeuw. Aan de voorzijde bevond z..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Winkeltje, voormalig keuterboerderij in Sint Maartensbrug