Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning in Schagerbrug

Woonhuis

Grote Sloot 256
1751LH Schagerbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning

Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uigevoerde arbeiderswoning ligt circa 150 meter ten noorden van het weeshuis, ten oosten van de Grote Sloot. Het pand is ietwat teruggelegen ten opzichte van de weg en wordt daarvan gescheiden door een afwateringsslootje. De arbeiderswoning werd omstreeks 1910 gebouwd. N.B. De aanbouw aan de achterzijde van de woning valt niet onder de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met zwarte Friese golfpannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Grote Sloot. Op de nok staat een vierkanten bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in bruine baksteen boven een uitgemetselde plint. Op verschillende plaatsen in de kopgevels zijn sierankers zichtbaar. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster met drieruits-bovenlicht en houten lekdorpel. De voorgevel (W) heeft drie vensterassen. Ter hoogte van de onder-, bovendorpels en middenkalf van de vensters is een speklaag in rode baksteen aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op houten consoles. De rechterzijgevel (Z) bevat op de begane grond één vensteras. In de topgevel is een rechthoekig houten draaivenster aangebracht. De kopgevel wordt afgsloten door een dakoverstek met windveren. De achtergevel (O) bevat één nog oorspronkelijk venster. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles. De linkerzijgevel (N) heeft een opbouw en indeling vergelijkbaar met de rechterzijgevel. De vensteras op de begane grond bevat echter een smal houten schuifvenster. Waardering De vroeg-20ste-eeuwse, eenvoudige arbeiderswoning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510004
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning in Schagerbrug

Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak"

Grote Sloot 254
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De stolpboerderij, genaamd "Uit..

Huize van Strijen, vrijstaand weeshuis

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaand WEESHUIS, gebouwd in 1896-1897 in eclectische bouwtrant met voornamelijk neo-renaissance-elementen. Het gebouw is waar..

Huize van Strijen: houten tpegangshek

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Houten HEK, zijnde toegangshek tot pachtgrond behorende bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". Het hek is geplaatst bij de ..

Huize van Strijen: toegangspartij bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding TOEGANGSPARTIJ, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De toegangspartij, bestaande uit twee hekpijlers en een toe..

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning in Schagerbrug