Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak" in Schagerbrug

Boerderij

Grote Sloot 254
1751LH Schagerbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1898-1899


Beschrijving van Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak"

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De stolpboerderij, genaamd "Uit den Haak", is gelegen aan de oostzijde van de Grote Sloot. Ten zuiden van de boerderij ligt het weeshuis, ten noorden ligt de voormalige arbeiderswoning. De boerderij werd gebouwd in 1898-1899, nadat een vorig gebouw op die plaats door brand was verwoest. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten platte Friese pannen. In de top van de getoogde spiegel wordt het dak doorsneden door een ronde bakstenen schoorsteen op vierkanten basis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen boven een uitgemetselde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar. De inwendige draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant. Aan de westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de zuid- en oostzijde respectievelijk de lange en de korte regel, aan de noordzijde bevindt zich de dars. De voorgevel (W) heeft een breedte van zes vensterassen en is opgetrokken boven een uitgemetselde, gepleisterde plint. Vijf vensterassen bevatten een getoogd houten T-venster met schuifraam, luiken en houten lekdorpel. De tweede as van rechts bevat een rechthoekige houten deur met een getoogd bovenlicht. Elke vensteras wordt bekroond door een gestucte strek met decoratieve gekroonde guirlandes. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. De rechterzijgevel (Z) bevat nog vier oorspronkelijke hooggeplaatste houten stalvensters met tweeruits-klapramen en houten lekdorpels. De achtergevel (O) bevat een rechthoekige houten deur met bovenlicht (bij de zomerstal) en nog één hooggeplaatst rechthoekig houten stalvenster met tweeruits-klapraam. Geheel rechts bevindt zich iets terugliggend de opgeklampte dubbele darsdeur. De linkerzijgevel (N) bevat nog drie oorspronkelijke hooggeplaatste rechthoekige houten darsramen met houten lekdorpel. Waardering De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij "Uit den Haak" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". Daarnaast is het object van belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de periode rond 1900 met rijke gevelbehandeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510003
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak" in Schagerbrug

Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning

Grote Sloot 256
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De in ambachtelijk-traditionele bou..

Huize van Strijen, vrijstaand weeshuis

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaand WEESHUIS, gebouwd in 1896-1897 in eclectische bouwtrant met voornamelijk neo-renaissance-elementen. Het gebouw is waar..

Huize van Strijen: houten tpegangshek

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Houten HEK, zijnde toegangshek tot pachtgrond behorende bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". Het hek is geplaatst bij de ..

Huize van Strijen: toegangspartij bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding TOEGANGSPARTIJ, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De toegangspartij, bestaande uit twee hekpijlers en een toe..

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak" in Schagerbrug