Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize van Strijen: toegangspartij bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis in Schagerbrug

Overig

Grote Sloot 252
1751LH Schagerbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Huize van Strijen: toegangspartij bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis

Inleiding TOEGANGSPARTIJ, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De toegangspartij, bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis, bij de weg (de Grote Sloot). Omschrijving Op vierkant grondplan opgetrokken bakstenen hekpijlers aan weerszijden van een ijzeren hek. De hekpijlers zijn opgetrokken in twee tinten baksteen en zijn aan vier zijden voorzien van een bakstenen liseen. De plint, basement, kapitelen en de afdekplaten met beeldhouwwerken van putti zijn vervaardigd van hardsteen. De pijlers onderscheiden zich door verschillen in de beeldhouwwerken op de top. De linkerpijler (de noordelijke) heeft een gebeeldhouwde bekroning, bestaande uit een putto die in de linkerhand een wapenschild draagt en met de rechterhand steunt op een 'hoorn des overvloeds'. Op het wapenschild zijn de wapens van de families Van Strijen en Van Bambeeck afgebeeld. De rechter-, zuidelijke pijler heeft een gebeeldhouwde bekroning, bestaande uit een putto die in de rechterhand een wapenschild vasthoudt en met de linkerhand een pot. Op het wapenschild is het wapen van de familie Van Strijen afgebeeld. Het hekwerk tussen de pijlers bestaat uit een gietijzeren spijlenhek met puntige top. Waardering De toegangspartij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510002
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize van Strijen: toegangspartij bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis in Schagerbrug

Huize van Strijen, vrijstaand weeshuis

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaand WEESHUIS, gebouwd in 1896-1897 in eclectische bouwtrant met voornamelijk neo-renaissance-elementen. Het gebouw is waar..

Huize van Strijen: houten tpegangshek

Grote Sloot 252
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Houten HEK, zijnde toegangshek tot pachtgrond behorende bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". Het hek is geplaatst bij de ..

Huize van Strijen: stolpboerderij "Uit den Haak"

Grote Sloot 254
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De stolpboerderij, genaamd "Uit..

Huize van Strijen: voormalige arbeiderswoning

Grote Sloot 256
Schagerbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De in ambachtelijk-traditionele bou..

Brandwijck: hoofdonderdeel

Grote Sloot 239
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Inleiding Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicisti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)