Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type in Callantsoog

Boerderij

Dorpsplein 33
1759GM Callantsoog (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1800


Beschrijving van Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type

Inleiding STOLPBOERDERIJ van een afgeleid Noordhollands type, gelegen aan de noordwestzijde van het Dorpsplein te Callantsoog. De boerderij is één van de laatste duinboerderijen van Noord-Holland. In kern dateert de boerderij uit omstreeks 1800. Het huidige aanzien wordt bepaald door muurwerk en een gevelindeling met T-vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het muurwerk van de achtergevel en van de schoorstenen is na 1945 vernieuwd. Anno 1995 is in de boerderij een historische vereniging gevestigd. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde kleine stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met noklijn evenwijdig aan het Dorpsplein. De kap is onbeschoten. Op de nok zijn vorstpannen aangebracht. De dakschilden aan de voor- en achterzijde worden doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. Het pand is ten dele onderkelderd. De houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant, waarin veel strandhout is gebruikt. De woning bevindt zich aan de zuidoostzijde van het vierkant (pleinzijde), de dars aan de noordoostzijde, de stallen aan de noordwest- en zuidwestzijde van het vierkant. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een deels uitgemetselde, deels gecementeerde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar. Onder de aanzet van het riet is een lijst van rondomlopende planken aangebracht. De voorgevel (ZO) heeft drie vensterassen met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam, houten lekdorpel en luik(en). Geheel rechts bevindt zich de teruggeplaatste dubbele opgeklampte darsdeur. De rechterhoek van de voorgevel is verstevigd met een steunbeer. De rechterzijgevel (NO) bevat een hooggeplaatst rechthoekig houten vierruits-venster en een rechthoekige houten deur, waarachter zich in oorsprong een paardestal bevond. De achtergevel (NW) bevat een hooggeplaatst rechthoekig vierruits-venster, een zesruits-schuifvenster met luiken en een rechthoekige houten deur met drieruits-bovenlicht. De linkerzijgevel (ZW) heeft een zesruits-schuifvenster en een klein hooggeplaatst venster. Waardering De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw in Noord-Holland. Daarnaast heeft de boerderij zeldzaamheidswaarde als één van de laatst bewaard gebleven duinboerderijen in Noord-Holland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510000
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type in Callantsoog

Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Herv.Kerk. Eenbeukig, rechtgesloten gebouw met een noordelijke arm. XVII A. Inwendig houten tongewelf. Preekstoel XVIIb; gedenkbord 1741, 17..

Toren van de Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
De toren bij de Hervormde Kerk bestaat uit een stenen ondergedeelte met in de noordzijde een steen met 1671 en in de zuidzijde een steen met..

Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Abbestede 1
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtscha..

Vrijstaande voormalige arbeiderswoning

Abbestede 3
Callantsoog (Gemeente Zijpe)
Inleiding Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het pand is gesitueerd nabij het buurtscha..

De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een eld ..

Molenpad 10
't Zand (Gemeente Zijpe)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Hoop' is omstreeks 1865 gebouwd als ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van een afgeleid Noordhollands type in Callantsoog

Foto's (1)