Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij "Patrimonium" van het Noordhollandse type in Burgerbrug

Boerderij

Grote Sloot 125
1754JD Burgerbrug (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: 1883-1884


Beschrijving van Stolpboerderij "Patrimonium" van het Noordhollandse type

Inleiding In streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot, en genaamd Patrimonium. De boerderij is ten opzichte van de sloot ietwat teruggelegen. De boerderij werd gebouwd in 1883-1884. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen en platte Friese pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Grote Sloot. In de top van de spiegel wordt het dak doorsneden door een ronde bakstenen schoorsteen op vierkante basis. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met overstek aan de voor- en achterzijde. De woning bevindt zich aan de voorzijde (O), de lange en korte regel respectievelijk aan de rechter- (N) en achterzijde (W). Aan de linkerzijde (Z) bevindt zich de dars. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint die aangestreken is met cement. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn sierankers zichtbaar. De symmetrisch opgezette voorgevel (O) heeft een breedte van drie traveeën, elk met twee vensterassen. De nadruk ligt op de middelste travee die een middenrisaliet over twee bouwlagen vormt. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen in de voorgevel een houten schuifvenster met getoogd bovenlicht, gestucte wenkbrauwen en kuif. De vensters hebben houten lekdorpels. Het middenrisaliet heeft twee vensterassen op de begane grond en twee op de verdieping. Tussen de eerste en tweede bouwlaag is een gevelplaat aangebracht met de naam van de boerderij "PATRIMONIUM". In de top van het middenrisaliet bevindt zich een klein rozetvenster. Het middenrisaliet wordt afgesloten door een topgevel onder ingestoken zadeldak en heeft rijk gesneden windveren, topgevelvulling, gootlijsten en makelaars op hoeken en nok. De traveeën aan weerszijden van het middenrisaliet worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. De linkertravee bevat twee vensters. De rechtertravee bevat een venster en de voordeur. De rechterzijgevel (N) bevat vier hooggeplaatse stalen stalvensters. De achtergevel (W) bevat een houten deur met bovenlicht en drie hooggeplaatste stalen stalvensters. Geheel rechts bevindt zich terugliggend de dubbele opgeklampte darsdeur. De linkerzijgevel (Z) bevat twee hooggeplaatste getoogde houten darsramen met houten lekdorpels, één rechthoekige houten deur met getoogd bovenlicht en twee (niet beschermde) nieuwe vensters. Waardering De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij Patrimonium is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van rijke Noordhollandse boerderijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 509999
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij "Patrimonium" van het Noordhollandse type in Burgerbrug

Molen Zuider-G

Grote Sloot 103
Burgerbrug (Gemeente Zijpe)
Molen uit 1669. Achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van ijzer.

Rechthoekig zaalkerkje

Burgerweg 60
Burgerbrug (Gemeente Zijpe)
Rechthoekig zaalkerkje uit 1830 met in de door een houten torentje bekroonde voorgevel een portaal met pilasteromlijsting en hoofdgestel, ge..

Molen N-G (ook wel Noorder G)

Grote Sloot 153
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
Molen uit 1826. Achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van hout.

Molenaarswoning; eenvoudig, verdiepingloos pandje onder rieten zadeldak met pannen voet tussen tuitgevels; linkerzij- en top achtergevel gepleisterd; ..

Grote Sloot 155
Sint Maartensbrug (Gemeente Zijpe)
19e eeuwse molenaarswoning; eenvoudig, verdiepingloos pandje onder rieten zadeldak met pannen voet tussen tuitgevels; linkerzij- en top acht..

Molen N-M (of Noorder-M), achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Thans buiten bedrijf

Rijksweg 26
Sint Maartensvlotbrug (Gemeente Zijpe)
Molen uit ? Achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Thans buiten bedrijf.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij "Patrimonium" van het Noordhollandse type in Burgerbrug